Учителските заплати скачат с 15% от септември

0

uchiteli-zaedno-v-chas-gustonews-bg

Учителските възнаграждения ще бъдат с около 15 на сто по-високи от септември, обеща на пресконференция в Пловдив новият министър на образованието и науката Красимир Вълчев. По неговите думи съответните разговори вече са започнали и с финансовия министър Владислав Горанов.

Вълчев посочи още, че има амбицията до края на четиригодишния си мандат да увеличи заплатите в сектора двойно.

Междувременно се обсъжда и опцията за допълнителни финансови стимули за преподавателите в отдалечените населени места, но това би било възможно през 2018 г.

Uchi.bg припомня, че още при встъпването си в длъжност миналата седмица министърът заговори за повече пари за учителите.

„Не знам дали има друга управленска програма, в която образованието и науката да са изведени толкова категорично като приоритет и да има толкова ясен бюджетен ангажимент за това. Моята задача заедно с хората  в образованието е да оправдаем това доверие“, каза той.

„Това, което трябва да се направи, е да осигурим равен достъп на децата до добри учители“, заяви Вълчев. По думите му общото увеличение на средствата в системата трябва да мотивира повече млади хора с добри оценки да се насочват към педагогическо образование.

„Познавам колегите от министерството, експертите от регионалните управления и значителен брой хора в системата. Това е предпоставка да започнем бързо работа“, каза още главата на просветното ведомство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *