Учители от цяла България споделят опит и успешни практики на форум в София

0

Най-успешните преподавателски практики от български класни стаи, свързани с проектно базираното обучение ще бъдат отличени по време на образователния форум “Добрите практики на фокус”. Мащабното събитие ще се проведе на тази събота (20 април) в Хотел Астория в София. Форумът събира 500 учители, директори и образователни експерти от цялата страна за обмяна на опит, вдъхновение, практически работилници и търсене на нови подходи за ангажиране на учениците през 21. век.

Награждаването на отличените практики е финал на конкурса “Добрите практики на фокус”, който събра над 170 предложения от учители в цялата страна. Цел на инициативата е да събере, опише и популяризира добри примери от работата на учителите в страната, които са ефективни, устойчиви и подобряват благосъстоянието на децата, насърчават младежкото участие и подкрепят академичния напредък на учениците. Отличените практики са прегледани и оценени от експертно жури, което определи победителите тази година. Награда на публиката ще получат и три практики, получили най-много гласове в публично гласуване, което се проведе на сайта prepodavame.bg. Учредена е и отделна категория за екологично проектно базирано обучение.

Организатори на конкурса и финалното събитие “Добрите практики на фокус” са фондация “Заедно в час” и образователният сайт prepodavame.bg.

Важен фокус на събитието ще бъде и наставничеството на нови учители и какви подходи за това могат да бъдат приложени на държавно, общинско и училищно ниво. Ще бъдат представени резултатите от европейския проект NEST, който създаде и приложи иновативна обучителна програма за наставничество на учители с до пет години опит в професията. Община Бургас ще представи своята пилотна програма за наставничество на нови учители, която въведе тази година.

Какво включва още събитието

В програмата на събитието, освен награждаването на отличените добри практики, са предвидени още практически работилници, подготвени от учители от София, Русе, с.Граф Игнатиево, Свищов, Ямбол, Карнобат, Кнежа и др.

Специален гост на събитието е Кремена Сьодерстрьом – директор на училище в Щвеция, където само за три години успява значително да повиши резултатите на учениците и да намали безпричинните отсъствия. По време на събитието тя ще проведе практическа работилница за участниците, посветена на стратегиите за измерване и повишаване на качеството на образованието в училище.

Началото на събитието е посветено на лекции и дискусии, свързани с успешното управление на училище, ефективното преподаване и добри примери за наставничество в училище.

През целия ден участниците мога да избират между практични работилници по актуални теми като изкуствения интелект в образованието, климатичните промени, гражданско образование, ефективни управленски практики в училище и др. Паралелно гости на събитието са над 20 образователни организации, които представят дейността си в образователно експо.

Повече за събитието и програмата може да намерите тук: https://prepodavame.bg/dobrite-praktiki-na-fokus-sabitie/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *