Учени от Софийския университет представят “Лицата на науката”

Знаете ли, че капките биха могли да бъдат триъгълни, шестоъгълни и дори с дупка по средата? Това откритие на д-р Диана Чолакова и екип от Факултета по химия и фармация в СУ предизвика сериозен отзвук след публикациите им в редица престижни научни журнали, а хипотезите от продължаващото им изследване ще бъдат тествани на Международната космическа станция.

Какво всъщност означава това и защо е важно? Това разказват младите учени д-р Диана Чолакова и колегите й д-р Соня Цибранска, д-р Жулиета Вълкова и Десислава Глушкова в най-новата лекция от онлайн поредицата “Лицата на науката”, озаглавена “Тайният живот на капките”.

“Лицата на науката” е поредица от публични видеолекции, в които видни учени от Софийския университет представят работата си за широка аудитория. Нова лекция излиза всяка събота от 16.30 ч. в каналите на Културния център във Facebook, YouTube и на нашия сайт, а налични за гледане са вече първите четири епизода от поредицата:

Доц. Георги Бърдаров, Геолого-географски факултет: Глобализация и нови демографски модели на XXI в.
Доц. Боряна Мусева, Юридически факултет: Международното отвличане на деца от родител
Доц. Бойко Пенчев, Факултет по славянски филологии: Консервативната революция на Тончо Жечев и Кръстю Куюмджиев
Гл. ас. Вероника Димитрова: Отношението към хората с психични разстройства

Следващ в поредицата, на 4 декември, ще бъде любимият на поколения студенти проф. Райчо Пожарлиев, който ще говори по темата философия на храненето. “Лицата на науката” ще продължи с три нови издания от януари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *