Учени от БАН се включват в Софийския фестивал на науката

science

Българската академия на науките е сред партньорите на „Софийски фестивал на науката 2017“, организиран от Британския съвет. Седмото издание на фестивала ще се проведе от 11 до 14 май в София Тех парк.

С щандове в експлораториума ще участват 5 института:

•Институтът по космически изследвания и технологии – БАН предоставя видео филм за българските уреди в реална космическа обстановка на орбиталната станция;

•Гледай под микроскоп минерали и морски микрофосили и разбери повече за земетресенията с Националния институт по геология и геодезия – БАН;

•Национален природонаучен музей – БАН представя малки и големи вълнуващи животинки;

•Какви съкровища крият камъчетата по плажа на Черно море, какво ни казват мидичките за екологията и още много с Института по океанология – БАН;

•Институтът по математика и информатика – БАН представя в събота, 13 май игрите Закономерности в икосаедъра.

Учените от БАН ще се включат и в училищната програма на Софийския фестивал на науката, която ще се проведе на 11 и 12 май в залите на София Тех Парк.

Институтът за космически изследвания – БАН ще участва в интерактивната изложба на National Geographic “МАРС отблизо”. С помощта на комплекти за виртуална реалност, посетителите ще могат да се разходят по повърхността на Марс, както и да преживеят кацане на Червената планета. Сред уникалните експонати ще има българска разработка на космическата апаратура “Люлин-МО” за измерване на параметрите на йонизиращата космическа радиация по пътя до Марс и мостри на български лиофилизирани (космически) храни, предоставени от Института за космически изследвания и технологии – БАН.

Един от най-емблематичните и харизматични български учени, разпалил любовта към науката на няколко поколения последователи, д-р Петър Берон е специален гост на седмото издание на Софийския фестивал на науката. Пътешественикът-зоолог и биоспелеолог е донесъл от своите експедиции най-много видове животни от най-много държави по света за научните колекции на Националния природонаучен музей – БАН. Срещата с д-р Петър Берон е в събота, 13 май, от 16:30 часа, в зала Мтел Арена.

Проф. Николай Витанов от Института по механика – БАН, който изследва социалната и икономическата динамика и управлението на сложни научни системи, ще се включи в дискусия на тема „Фалшивите новини“. Целта е публиката да се научи да разпознава истинските новини. Дискусията ще се проведе в неделя, 14 май, от 13:00 часа в зала Мтел Арена.

Директорът на Института по океанология – БАН проф. д-р Снежана Мончева ще разкаже за физическата цялост на морско дъно, жизнените популации на морските обитатели, свързани помежду си във функциониращи хранителни мрежи, естествената подводна тишина и нормалните климатични условия, които ни позволяват да почиваме край морето, да ловим риба, да плуваме, да се наслаждаваме на красотата на Черно море. Срещата с проф. Мончева „Мисия: Черно море“ е в неделя, 14 май, в 16:30 часа в зала Зона 42.

Биолозите и пътешественички Антония Хубанчева и Велизара Стоилова ще разкажат какво всъщност представляват джунглите, защо са важни и как се изследват. Срещата с тях е в неделя, 14.05, в 15:00 часа в зала Зона 42.

Цялата програма на Софийския фестивал на науката може да видите тук: https://www.britishcouncil.bg/sofia-science-festival

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *