Ученици ще създават ИТ проекти за подобряване на околната среда и обществото

Go6o_HackTUES_topВ столичното Технологично училище Електронни системи (ТУЕС) ще се проведе второто издание на състезанието по програмиране HackTUES. След успеха на първия ученически хакатон в България през месец юни, инициаторите на състезанието – ученици от ТУЕС – организират HackTUES 2 от 9 до 11 октомври 2015 г.

Темата, по която ще работят ученическите отбори е “Опазване на околната среда и социално развитие (Environmental and social development)”. Събитието е част от Европейската седмица на програмирането (EU Code Week), която цели да популяризира програмирането сред широк кръг млади хора.

HackTUES е първото състезание по програмиране в България за ученици, организирано изцяло от ученици. В неговото второ издание ще участват повече от 100 възпитаници от 8 до 12 клас на  специализираното училище по информационни технологии ТУЕС, асоциирано към Технически университет – София. Възпитаници на ТУЕС днес са едни от най-добрите ИТ експерти и предприемачи на България. Част от тях ще се включат като ментори на ученическите отбори в състезанието.

Официалното откриване на хакатона е на 9 октомври от 18:00 ч. в сградата на Технологично училище Електронни системи. Тогава ще бъдат представени отборите и проектите, по които те ще работят в сферата на опазването на околната среда и социалното развитие.

Учениците ще имат на разположение по-малко от два дни, за да разработят продуктите си и да ги представят пред журито. Откритите представяния ще се проведат в неделя, 11 октомври, от 15:00 ч. в ТУЕС, а награждаването на победителите е планирано за 19:00 ч. в същия ден.

Вижте още: Проект за автоматизирана проверка на тестове оглави първия ученически хакатон

Основната цел на HackTUES е да се даде възможност на ученици от различни класове да работят заедно и да придобият практически опит в създаването на софтуер, в работата в екип и в подкрепата на обществени каузи.

„Хакатонът е чудесно средство за мотивация и сплотяване на учениците от ТУЕС и възможност те да реализират своите идеи. Още по-радостно е, че инициативата и организацията на събитието идва от самите ученици. По-този начин те развиват и редица други умения, които ще са полезни за бъдещата им професионална реализация.“ – казва доц. д-р инж. Стела Стефанова, директор на ТУЕС.

Хакатонът е вид състезание по програмиране за ентусиасти, които създават продукт за разрешаване на конкретен казус. Участващите отбори, с до 5 участника, работят фокусирано в продължение на няколко дни, събрани на едно място. HackTUES 2 е подкрепен от Astea Solutions, HackBulgaria, Microsoft, Obecto, SAP, Musala Soft и Telerik.

Вижте още: Предстои първият по рода си хакатон за ученици

Първият ученически хакатон HackTUES се проведе през месец юни 2015 г. с тема „Автоматизация и подобряване на учебния процес“. Тогава в състезанието участваха над 80 ученика от 8 до 12 клас, разпределени в 18 отбора. Голямата награда беше спечелена от тримата осмокласници от отбор Go6o за проекта им за система за автоматизирана оценка на тестове чрез технология за разпознаване на изображения. Награди получиха и проекти за  визуализация на код с блок-схеми, система за обмен на информация и знания между учениците, проект за забавна електронна игра с образователни въпроси, онлайн компилатор и система за проверка на задачи, както и проект за електронен дневник.

——————————————————————————————————————————–

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *