Ученици с иновативни решения за социалната изолация, климатичните промени и образованието

0

На 22 и 23 януари се проведе четвъртото издание на Тийноватор Уикенд на идеите – двудневно състезание, в което ученици в 10 и 11 клас търсят иновативни решения на социални, климатични, културни образователни и други теми. Уикендът на идеите се провежда в рамките на целогодишната програма за насърчаване на предприемачеството, бизнес мисленето и стартъп културата сред младежите в България – Тийноватор. Сред идеите се отличаваха и няколко, които залагат на българското културно наследство и природа.

Близо 400 ученици от 30 града, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Карнобат, Добрич, Своге, Русе, Плевен, Враца и др, работиха два дни в отбори на живо и онлайн по общо 76 стартъп идеи, които презентираха, в три панела пред 9-членно жури.

“Искрено се надявам, че програми като Тийноватор могат да разпространят този дух и у нас, защото вие сте надеждата за всички нови, умни и хубави бизнеси, които ще се родят у нас”, каза на откриването на събитието министърът на Иновациите и растежа Даниел Лорер. “Изключително много подкрепям Тийноватор, радвам ви се, давайте така смело напред, и не давайте на никого да ви казва, че нещо няма да стане.”

В Тийноватор Уикенд на идеите всеки екип ученици работи в продължение на ден и половина върху своя първи бизнес проект с помощта на 60-те ментори в програмата – представители на предприемаческите среди в България.

Целта на събитието беше да даде възможност на учениците да приложат и надградят уменията, които развиват в своите стартъп клубове от началото на учебната година – умения за работа в екип, презентиране и аргументиране на бизнес идея, иновативен подход в решаване на проблеми и др.

Отличените идеи в девет категории можете да намерите тук.

В началото на учебната 2021-2022 година се включиха близо три пъти повече ученици в сравнение с предходната година. Общо 60 ментори работят с тях на базата на седмични срещи, в които се усвояват умения за работа в екип, презентиране, дизайн мислене, развиване на бизнес модел и маркетинг стратегия и др., тоест учат как се прави компания от А до Я, вземайки за пример опита на успешни световни и български компании.

“Тийноватор ви запознава с неограничените възможности, достъпни чрез предприемачеството и упоритата работа”, каза Нанси Шилър, Президент на Фондация Америка за България. “Това е възможно благодарение на усилията на екипа на Тийноватор и 60-те ментори. Вдъхновена съм и съм благодарна на тези хора, които правят България по-добро място, като посвещават времето и таланта си на бъдещото поколение.”

След Уикенда на идеите учениците продължават да работят по идеите си, за да ги презентират като работещи бизнеси на Финалното състезание през май месец, пред жури, съставено изцяло от инвеститори”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *