Ученици и студенти влизат в ролята на министри и депутати в Нов български университет

0

От 5 до 8 август, 2023, Нов български университет посреща 80 ученици и студенти от цялата страна в четвъртото издание на интерактивното образователно събитие “Модел Република България”.

Иновативният формат представлява симулация на държавна власт, която включва пленарни сесии, които симулират функционирането и взаимодействието между Народното събрание, Министерски съвет и Президентската институция. В рамките на четири дни ученици и студенти ще влязат в ролята на народни представители, министри, президент, журналисти и представители на международни и европейски институции.

Образователната стойност и интерактивната форма на провеждане на събитието помагат на младите участници да добият не само теоретични, но и практически знания за начините на функциониране и правомощията на демократичните институции и държавната власт, както и за процесите по законотворчество и взимане на управленски решения. Така те научават отблизо за темите, които определят обществения ред на България, развиват ключови умения по дебатиране, както и научават по интерактивен начин законовите процедури за създаването на политики в България и взаимодействието между различните демократични институции.

Събитието се провежда по инициатива на сдружение “България на младите”, съвместно с департамент „Политически науки” на Нов български университет.

„България на младите” е младежка организация от студенти и ученици, убедени в способността на младото поколение да постигне положителна промяна в българското общество. Каузата им е да предоставят подиум на младите и на експертите в различни области да изразят своите идеи и визия за България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *