Ученици в Пловдив програмират хуманоиден робот от второ поколение

0

nao-pisheЗа втора поредна година в Пловдив се осъществяват курсове по роботика за деца и юноши. Децата се учат как да програмират робот да пише, танцува и разговаря по установена японска система. Това е метод за иновационно образование по роботика и информатика и единственият курс по роботика, на който децата се упражняват да програмират робот, наподобяващ човек. Хуманоидният робот е от второ поколение и се използва за програми за изкуствен интелект. По време на своите занимания децата програмират сензори и мотори като ползват за инструмент световният програмен език на науката Python.

Инициативата е с идеалната цел да се допринесе за развиването на образованието в България. В резултат на усилията на децата, роботът Нао вече може да се движи, да води разговор, да пише на таблет, да танцува народни танци, да упражнява бойни изкуства. Преподаването се случва както в ателието по роботика, така и в няколко училища, където роботиката е свободно избираем предмет.

Организаторите въвеждат новия метод за обучение постепенно със собствени усилия и средства и напълно безплатно за желаещите да развиват своите умения в програмирането на роботи. Инициатор и организатор на курсовете в Пловдив е Виктор Прончев. Курсовете за деца започват по идея на 12-годишната Катя преди 2 години. Тя е дъщеря на Виктор Прончев, програмист в известна американска компания. Под ръководството на своя баща, момичето прилага уменията си в програмирането, като същевременно се включва и в обучението на децата като преподавател. Обучението по роботика за деца се осъществява с помощта на специален учебник, за който курсисти от Английската Гимназия помагат да бъде преведен от английски.

„Децата, които се учат при нас, в последствие имат добра основа да продължат с роботиката и дори да работят в областта на програмирането на индустриалната роботика”, казва Виктор Прончев.

Паралелно с курсовете за деца се осъществяват и курсове за юноши, студенти и техници. Те се водят от един от най-добрите специалисти по индустриална роботика в България, Теодор Георгиев. Теодор програмира роботи в автомобилните заводи на известни световни марки автомобили. Времето си в България посвещава на обучението на тези, които желаят да се развиват в областта на програмирането на роботи. Това е неговата лична кауза с грижа за бъдещето на българските деца, които да могат да развиват уменията си в България. 

Ателието по роботика за деца и РобКо академията са част от многото инциативи на технологичната общност в Пловдив , членове на която са Виктор и Теодор. Те са създадени с некомерсиална цел и в полза на развиването на образователната система в България. Организаторите на курсовете по роботика са напълно отворени към сътрудничество с всеки, който желае да осъществява подобни курсове, като могат да предоставят учебниците си и методиките на обучение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *