Ученици влизат в българския бизнес за един ден

Социално отговорен проект подарява на ученици еднодневен стаж с цел кариерно ориентиране и професионална подготовка в сфери като хотелиерство, маркетинг, високи технологии, архитектура, PR и комуникации, медицина, авиоинженерство и други.

Кандидатстването по програмата е отворено до края на месец ноември, а гимназистите от София, Пловдив, Варна и Бургас ще се потопят в професионалната атмосфера на партньорските фирми и организации в периода – февруари – май следващата година.

Стажовете са по проекта „Един ден в професията“ на консултантска агенция за образование в чужбина ЕДЛАНТА, която дава на учениците от 10-ти до 12-ти клас възможността да получат практически опит за мечтаната професия в реална работна среда. Различни компании и организации отварят врати за младежите, за да се запознаят и участват в работния процес.

За момента се наблюдава голям интерес към инженертство, дизайн в целия спектър, хотелиерство, финанси, бизнес, медицина, гейминг, уеб дизайн, психология.

Например поради големия интерес към гейминг индустрията една голяма софийска аутсорсинг компания ще приеме желаещите да се развиват в тази посока ученици.

Включените в проекта фирми и организации са готови да направят симулационни игри, които ще представляват една суха тренировка за бъдещите професионалисти. Така, посещението при психолог ще се състои в сесия, който учениците ще трябва да подготвят и водят. Някои медии ще включат потенциалните си млади колеги в ежедневното си планиране и в репортажи. В един популярен бизнес хотел в София пък ще разиграят един ден на специалист от финансовия отдел или ивент мениджъра с реални задания.

За момента голям интерес в столицата проявяват възпитаниците от елитните гимназии. Доста активни са и учениците от Пловдив, където интересът е насочен приоритетно към хотелиерство, комуникации, бизнес, медии и журналистика. Във Варна и Бургас учениците искат да се докоснат най-вече до професиите на ИТ специалистите, архитектите, дизайнерите, мениджърите в туристическия бранш.

“Един ден в професията” е социално отговорен проект в полза на учениците и тяхното ранно кариерно ориентиране, но също така и на обществото, в което те ще се реализират в бъдеще. Не на последно място проектът информира и вдъхновява бъдещите кандидати за образование в чужбина за възможностите за реализация в България след завършването им.

Първото издание на „Един ден в професията“ се осъществи през миналата пролет, когато стотици регистрирани ученици посетили десетки компании в София и Варна. Сред партньорите по проекта бяха архитектурно бюро, медицински комплекс, национална телевизия, радио група, ИТ компания, адвокатска кантора, хотелиерски бизнес и други. Учениците научиха как се правят медицински проби, успяха да влязат в съда, помагаха в чертаенето на проекти за бъдещи сгради и дори се вживяха в ролята на радиоводещи.

 

За записване за участие в проекта „Един ден в професията“ посетете:

https://www.edlanta.com/blog/projects/edin-den-v-profesiata-season2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *