Учебно помагало по секскултура изпитва съвременния морал

Image_2344182_128“Азбука за теб и за мен” е помагало за учители в преподаването на свободно избираемите от 5-и до 8-и клас занятия по сексуално и репродуктивно здраве. Съдържанието на ръководстовото обаче постави под въпрос съвременните ценности и стана повод срещу авторите му да бъдат подадени две жалба до главния прокурор.

Ролева игра от ръководството изисква всеки от участниците да се превъплати в ролята на гей, лесбийка, бисексуален, транссексуален или травестит. Недоволство предизвика и таблица с алтернативните сексуални идентичности, в която фигурира педофилията. Според лидерката на Сдружението на футболните привърженици Елена Ваташка и адвоката Раденко Григоров не може да се слагат под общ знаменател педофилията и хомосексуализмът. Едното е престъпление по Наказателния кодекс, а другото – не, подчертават жалбоподателите.

От своя страна авторите на учебника обясняват, че целта е учениците да бъдат запознати със съществуването на педофилите по принцип. “Много е важно младите хора да знаят, че съществува такъв сексуален избор на възрастните хора, защото те трябва да се предпазят”, коментира Анина Чилева, психолог в Националния център по обществено здраве и анализи и автор на учебника.

Тя коментира и включена в помагалото приказка, която също предизвика силно възмущение. “Момичето и корабният дърводелец” разказва за любовната драма на девойка, която губи любимия си в морска буря. За да го открие, моли за помощ дърводелеца на кораба. Трябва да плати за услугата в натура. Плаща, намира любимия, но той разбира за случката и я напуска отвратен.

“Идеята не е в това, че ние учим младите хора да продават телата си! Идеята е в това да ги поставим в ситуация, в която те трябва много ясно да си дадат сметка за техните собствени избори и за това кое е наистина ценно”, мотивира се тя.

От Министерството на образованието съобщават, че помагалото е разработвано 2 години от експерти и не е минавало процедура за одобряване. Прилагането му в учебната програма се утвърждава от директора на училището и е обект на контрол от страна на инспекторатите. Ръководството е избираемо за ученици и учители и винаги се преподава със знанието на родителите, изтъкват още от МОН.

Вижте още: Гей, лесбийка, бисексуален, транссексуален и травестит в учебно помагало за 5-ти клас

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *