Учебни заведения от цялата страна ще се сътезават за приза „Глобално училище“ 2021 г.

0

 

Училища от цялата страна ще могат да се включат в тазгодишните конкурси „ГЛОБАЛНО УЧИЛИЩЕ и „ГЛОБАЛНО УЧИЛИЩЕ В ДЕЙСТВИЕ“ до 16 юли 2021 г. Конкурсите се организират от Българската платформа за международно развитие (БПМР) съответно за шести и втори пореден път и ще отличат учища , които имат  принос в прилагането на философията, принципите и методите на глобалното образование.

Конкурсната програма тази година е свързана с пандемията и справянето на образователните институции с предизвикателствата, произтичащи от разпространението й. Темата на двата конкурса е  „Образование за глобално гражданство в условията на Ковид – 19. Общи хоризонти – различни реалности“. Организаторите допълват, че темата е  избрана, за да се оцени устойчивостта на прилагането на иновативни методи на преподаване и адаптирането им към дигитална среда по време на пандемия.

Двата конкурса разделят училищата в две категории. Първата обхваща училища, които имат по-малко опит в работата с методите на глобалното образование. Втората – на конкурса „ГЛОБАЛНО УЧИЛИЩЕ В ДЕЙСТВИЕ“ ще се проведе под ръководството и с помощта на лауреатите  от предишните издания на надпреварата, като по този начин организаторите се стремят да бъдат създадени локални мрежи от глобални училища. „Така всяко училище, което е по-напреднало в преподаването чрез методите на глобалното образование ще може да подкрепи други училища от своя град или област. Те ще могат да си предават добри практики, да обсъждат иновации в методиката на преподаване, както и начини за по-активно включване на учениците не само в учебния процес, но и в процесите на вземане на решения на училищно ниво, като така те ще се подготвят да бъдат и активни граждани. Стремежът ни винаги е бил да бъдат въвлечени повече училища, за да можем да наваксаме изоставането ни спрямо повечето европейски държави в тази сфера“, коментира председателят на БПМР проф. Петранка Филева.

Училищата от страната могат да кандидатстват с идеи и проектни предложения до 16 юли 2020 година, а повече информация относно условията и начина на кандидатстване може да бъде намерена на уеб страницата на организацията като последвате линка: https://bpid.eu/global-school-award/.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *