Учебник на брайл прави английския език по-достъпен за незрящите в България

0

Проектът е сред финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант

 

Създаването и издаването на специализирана английска граматика на брайл ще улесни чуждоезиковото обучение на незрящи хора в страната. Инициативата за създаване на учебника за незрящи е на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ и е сред проектите, които получиха финансиране в деветото издание на Vivacom Регионален грант. Проектът също така предвижда адаптирането на две художествени произведения от английски на брайл, придружени от аудио вариант, за да могат учащите да развиват уменията си за четене и разбиране на езика. 

Владеенето на поне един чужд език ще направи незрящите в страната по-конкурентноспособни на трудовия пазар и ще спомогне за тяхната по-успешна реализация и интеграция в обществото. Според данни на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ младите хора с увредено зрение, които владеят английски език, имат четири пъти по-голям шанс да си намерят работа спрямо своите връстници със същото увреждане.

„Изучаването на чужд език е невъзможно без придобиване на умения за четене и писане на този език. Учебната литература по английски за незрящи е много ограничена, а в същото време нуждата те да владеят поне един чужд език е повече от очевидна. Това ни подтикна да създадем тази специализирана английска граматика на брайл, която ще помогне на незрящи деца и възрастни да овладеят езика и да получат шанса да бъдат качествено трудоустроени и интегрирани“, сподели Йордан Младенов, председател на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“.

От създаването си до днес Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ е единствената институция в България, която се ангажира с издаването на брайлова художествена литература. Преди повече от 45 години в читалището се организират и първите курсове по английски език за незрящи. От тогава в България не са въвеждани нови специализирани методологии за провеждане на подобни курсове, което налага огромната нужда от издаването на модерна систематизирана английска граматика на брайл. 

„Радваме се, че подкрепяме още един толкова стойностен проект. Пожелаваме успех на екипа на Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“ и се надяваме, че учебникът съвсем скоро ще бъде достъпен за незрящите хора в страната“, коментира Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.

Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома. С нея компанията подкрепя образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна. В деветото изцяло обновено издание Vivacom удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лева. Програмата се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *