Успехи за българския отбор на Международната олимпиада по лингвистика

1 DSC_0607Българският отбор спечели пет отличия на Международната олимпиада по лингвистика, която се проведе от 21 до 25 юли 2014 г. в Пекин, Китай. В най-трудната до сега олимпийска надпревара Юлия Маркова и Елена Чапарова извоюваха бронзови медали. Съотборниците им Маргарита Цветкова и Кристиян Георгиев получиха грамоти за отлично представяне. За Юлия това е вторият медал от международни състезания по лингвистика, който й донася място в “Залата на славата”. Още една дама в отбора – Елена – е отличена със специална награда за най-добро решение на първа задача.

България постигна още един успех в Пекин – страната ни бе избрана за домакин на 13-тата Международна олимпиада по лингвистика, която ще се проведе през юли 2015 г. Председател на организационния комитет ще бъде ръководителят на националния ни отбор инж. Александър Велинов. В тазгодишната олимпиада по лингвистика взеха участие над 160 ученици от 30 държави в 41 отбора.

Компютърната лингвистика е интердисциплинарна теоретико-приложна наука, която се занимава както с формалното описание на естествения език, така и с разработването и прилагането на компютърните технологии при статистическото и логическото му анализиране и моделиране. Разработват се електронни езикови приложения и системи, които обслужват потребителите при работата им с текстове – като програмите за автоматично коригиране на правописа, за автоматичен превод от един език на друг, за преобразуване на текст в реч и обратно и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *