УНИЦЕФ България и Teen Station стартират поредица от младежки подкасти, посветени на психичното здраве

От 9 до 13 май отбелязваме Европейската седмица на психичното здраве – това е международно усилие за привличане на вниманието върху психичното здраве на младите хора като обществен проблем с висок приоритет. Тазгодишната тема е „Да говорим за психичното здраве“. И българските младежи вече го правят – специална подкаст поредица, наречена „Отвътре навън“, бе създадена от Teen Station с подкрепата на УНИЦЕФ България.

2022 е Година на младежта в ЕС, а вчера беше и Денят на Европа – така че няма по-подходящо време да дадем думата на младите хора: те да споделят своите тревоги и преживявания, но също и да оформят решенията и да играят активна роля в поведенческата и социалната промяна, свързана с превенция на психичното страдание и насърчаване на психичното здраве.

Отвътре навън“ (https://www.teenstation.net/category/podcasts/otvytre-navyn/) е серия от разговори, водени от младите хора и насочена към младите хора, използваща една от модерните медийни платформи на 21 век: подкастите. Автор и водещ е дванайсетокласничката Полина Петкова от София, която кани връстници и експерти във всеки епизод, за да говорят по всички теми, които засягат психичното здраве на младите хора, и да търсят заедно ефективни стратегии за справяне.

Появата на тази подкаст поредица е част от дългосрочната кампания на УНИЦЕФ България „Отвъд усмивките. Как си всъщност?” „Ние се стремим да общуваме открито, етично и приобщаващо, за да повишим осведомеността и да намалим стигмата около психичното здраве; да се застъпваме за това институциите да се ангажират с реална подкрепа и инвестиции в услуги и платформи, подходящи за младите хора; и да насърчаваме реални действия, водещи до междусекторно сътрудничество (здравеопазване, образование, социални дейности, политики за младежта и т.н.), което да укрепи капацитета на възрастните (родители, учители, психолози и др.) да разпознават и подкрепят благосъстоянието на децата и младите хора, за които те се грижат или с които работят”, каза г-жа Кристина де Бройн, Представител на УНИЦЕФ в България. Това са все препоръки от глобалния доклад на УНИЦЕФ „Състоянието на децата в света“ 2021 за подобряване на психичното здраве: https://uni.cf/3sksGaX

Целта, която се опитвам да постигна с този подкаст, е много простичка – да накарам хората да се почувстват по-добре със себе си, заради себе си. Самата аз, като един тийнейджър, знам колко трудно може да бъде да споделиш нещо и най-вече да потърсиш помощ. Все още голяма част от заобикалящите ни възрастни не разбират значението на психичното здраве и се отнасят с пренебрежение и насмешка към термини като депресия и тревожност, казва Полина Петкова, автор и водещ, в своя пилотен епизод.

Подкастът ще е двумесечна поредица и първите 3 епизода са вече публикувани, леснодостъпни и безплатни за слушане от всеки:

– в пилотния Епизод 1 „Защо трябва да говорим за ментално здраве” (https://www.teenstation.net/inside-out-mentalnoto-zdrave/) участва психологът, автор и изследовател проф. Маргарита Бакрачева от СУ „Св. Климент Охридски“, с която Полина прави преглед на темите във фокуса на новата поредица: тревожност и депресия по време на пандемията, управление на времето, предотвратяване на професионално прегаряне, първи влюбвания, намиране на истинското Аз, еманципация от родителите, хранителни разстройства и проблеми със съня и други.

– в Епизод 2 „Трудни решения” (https://www.teenstation.net/inside-out-trudnite-reshenia/) водещата разговаря с психотерапевта Милена Манова от Института за позитивна психотерапия за важните избори, свързани с възрастта на юношеството, които оказват натиск върху психичното здраве на младите хора – как да изберат университет, как да се ориентират кариерно, да живеят ли с родителите си или самостоятелно, да останат ли в родината или да се преместят в чужбина, как да се случи най-ефикасно преходът от детство към зряла възраст и т.н.

– въпреки че се фокусира върху сериозна тема като „Как ни промени изолацията?“, Епизод 3 (https://bit.ly/3waLHxS) е изпълнен с хумор, свързаност, светлина, тъй като изследва пътищата към себепознание по време на физическото и социално дистанциране на пандемията. Авторката е поканила младата главна редакторка на Teen Station Яна Пеева за ководещ и училищния психолог Анет Маринова като експертен гост. Разговорът се съсредоточава около физическите, емоционалните, интелектуалните начини, по които сме се променили като индивиди, общности, общество – взаимоотношенията в семейството, трансформацията на обучението онлайн, ролята на училищния психолог като довереник и посредник.

Защо е важна темата с психичното здраве на младежите:

Данните за България на базата на глобалния доклад на УНИЦЕФ „Състоянието на децата в света 2021” показват, че 11% от момичетата и момчетата на възраст 10-19 години у нас са диагностицирани с психично разстройство. (https://uni.cf/3slXeJE)

1 на всеки 5 смъртни случая (сред 15 до 19-годишните) в ЕС е причинен от умишлено самонараняване (това е втората най-разпространена причина за смърт сред тийнейджърите след пътнотранспортните произшествия) – данни на Eurostat,2016 Eurostat Deaths by age and sex

1 от 2 деца в България е било жертва на психологическо насилие (УНИЦЕФ България, национално представително изследване на насилието 2021 г.) 

Българските тийнейджъри са първи сред връстниците си сред 43 изследвани страни по отношение на пушенето на цигари и канабис, консумацията на алкохол и ранна сексуална дейност. (Доклад на СЗО България и БАН “На фокус: здравето и благополучието на юношите“).

За да намали стигмата и да осигури достъп до техники за самопомощ и консултиране, УНИЦЕФ България ще стартира по-късно тази година младежка онлайн платформа за подкрепа на психичното здраве. Планираното начало е 10 октомври, Световният ден на психичното здраве.

Новата подкаст поредица „Отвътре навън“ продължава традицията на УНИЦЕФ България да партнира с иновативни формати, които овластяват младите хора – като младежките есета и четенията от знаменитости в „Пощенска кутия за приказки“, посветени на преживяванията и психичното здраве на младежите в България по време на пандемията: https://uni.cf/39IcmdK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *