Уникални техники в Арт семестър (ВИДЕО)

1 DSC_0607Новаторският проект Арт семестър седмица след стартирането си показа, че ще е различен не само като подход, структура и участници. Умелото съчетаване на нови знания и идеи с чисто творчески техники и задачи превърна финансовото обучение за арт хора в истинско преживяване и за участниците, и за лекторите.

Именитата художничка Анжела Минкова, която е студент в Арт семестър, показа как се работи с древната техника ебру – рисуване върху вода. Без предварителна подготовка, всеки един от творците успя да направи своя картина, използвайки специалните бои в търсене на нови умения. Вместо аналогии с природата и флоралния свят, повечето участници успяваха да видят в неочакваните форми и цветове символи от финансовите пазари. След приключването на творческия експеримент, веднага се роди идея за колективна творба, в която ще бъдат използвани уникалните водни рисунки, с които да се представи един символ на финансите и успеха. Проектът вероятно ще бъде финализиран до края на семестъра.

След като се запознаха с латералното мислене и опитаха техники за развитие на креативност, арт хората направиха мисловни карти на посланията си за потребност от финансова култура. Екипната работа се оказва по-трудна за някои от участниците, свикнали да се затварят в себе си и да преживяват всяка идея за творба. Но брейнстормингите и общите дискусии дават възможност на всеки да се включва, да споделя емоции, мисли, чувства, опит и да учи, участвайки в цялостния процес.

Арт семестърВтората седмица започна с дългоочакваните теми за това как да продават собственото си изкуство. Заедно с д-р Петьо Будаков, творците решиха трудното уравнение PR+Graphic Design=Sales и разбраха какво могат да направят, за да получат хонорар 100х100. Защо е била толкова важна марката за Енцо Ферари, какво мотивира хората да купуват творби на изкуството и как в творческата работа се използва продуктовото позициониране? Това бяха част от въпросите за дискусия в търсене на нови комуникационни канали.

Не по-малко интересни са темите за поднасяне на лимонада – как да привлекат вниманието на медиите, на кои медии, как да задържат интереса, как да използват шоуто, за да продават. Предстои им да навлязат по-решително и в персоналния брандинг, арт мениджмънта и новите платформи. Вече почти всички от участниците имат конкретни идеи къде и как да инвестират, за да имат свободата да се занимават с изкуството си.

Специална изненада е подготвила Мария Любенова, създател и управител на Арт Виза България. Тя ще покаже и представи за първи път въртящи се картини. Техниката е уникална, използва я само маестро Никола Русев, който е първият художник, стигнал до концептуалното решение как статичната живопис да се превърне в динамично изкуство, обяснява Мария, която е докторант в ЮЗУ и до края на Арт семестъра ще има и титлата доктор пред името си. Творецът живее и работи в Тетевен, но специално за Арт салона изпрати три свои картини, изпълнени с новаторската техника. Студентите ще се срещнат виртуално с него и ще имат възможност да го видят и чуят. Среща на живо обаче им предстои с един фотограф, който е снимал в Чили, Непал и Антарктида. Коя е дамата, автор на снимките и какви са нейните послания? Поредната изненада, подготвена за Арт шопа на Мария Любенова.

Всички тези арт емоции, съчетани с изчисления за личния бюджет и правене на финансови планове, превръщат обучението в „нов свят”, по думите на самите участници. В последния ден на обучителната програма им предстои среща с основателя и председател на СД Станимир Каролев, а след нея, среща с още едно неочаквано изкуство, което ще ги зареди с емоции и ритъм за предстоящата творческа седмица.

Как се рисунка с техниката ебру можете да видите в прикаченото видео.

http://youtu.be/bQiW4u3lAZ4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *