„Уловеното време“, дългоочакваната изповед на Андрей Тарковски

0

На  5 април ще спрем времето с величавия  руски кинорежисьор Андрей Тарковски и неговата проникновена изповед. Излиза от печат „Уловеното време“ в превод на Владимир Игнатовски.

„Уловеното време“ (272 стр., цена: 18 лв.) е разказ за сложните отношения на режисьора с властта, за трудната съдбата на неговите филми, за ограниченията и препятствията, които е трябвало да преодолява през годините. Читателят добива представа за развитието на възгледите на Тарковски за киното и на изкуството въобще, за аспектите на творческия процес: работата със сценария, с актьорите, с композитора и оператора… Режисьорът отделя особено внимание на изразните средства на киното: изображението, монтажа и най-важното за него ─ екранното време, времето, уловено от камерата, фиксирано върху филмовата лента, в чието протичане на екрана се реализира животът на героите и на произведението. „Уловеното време“ е третото издание на този текст на големия режисьор след немското „Die Versiegelte Zeit“ и английското „Sculpting in the Time“. Почитателите на Тарковски в родината му все още очакват публикуването на неговата книга.

„Шедьоврите се раждат от стремежа да се изразят нравствени идеали”, пише Андрей Тарковски, едно от най-ярките имена не само в руската, но и в световната кинематография. „Уловеното време“ е неговата изповед ─ разказ за живота му в изкуството, за  „Иваново детство“, „Андрей Рубльов“, „Соларис“, „Сталкер“, „Носталгия“, „Жертвоприношение“, превърнали се отдавна в неделима част от световната  култура. По думите на Тарковски всички ние живеем във въображаем свят, кой­то сами създаваме: „Затова сме зависими от него­вите недостатъци, а бихме могли да зависим и от него­вите достойнства.”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *