Три младежки стартъп екипа представят България на най-мащабния европейски предприемачески форум Gen-E

0

Най-мащабният фестивал за младежко предприемачество в Европа – GEN-E 2024 – разпали духовете и вдъхнови участниците в Катания от 2 до 4 юли. Вулканът Етна изригна по време на награждаването, правейки събитието още по-незабравимо за всички присъстващи.

Всички наши представители се завърнаха благополучно в България. Включително Em-Pax, които се прибраха чак на 8 юли, след логистично сложна одисея.

България бе представена в Катания от три стартъпа: Futura, студентската компания спечелила тазгодишния сезон на преакселераторската ни програма Beyond и две учебни компании на JA – победителите в Изгряващи звезди 2024 Green Filters и Em-Pax, спечелили награда за производство на Европейския институт за иновации и технологии във виртуалното изложение на GEN-E.

Организиран от JA Europe, Gen-E 2024 представи една вдъхновяваща панорама на предприемаческите иновации на ученици и студенти от над 40 европейски страни. Състезаващите се отбори бяха сред почти 400 000 младежи, създали своя JA бизнес през учебната 2023-2024 година и преборили се в регионални, национални и онлайн състезания, за да спечелят отличието да представят страната си на Gen-E.

Ирина Илиева, директор институционално развитие на JA Bulgaria, сподели: “На Gen_E 2024 показахме как устойчивостта и адаптивността могат да ни преведат през всяко предизвикателство. Въпреки изригването на Етна и падащата вулканична пепел, нашите екипи от Junior Achievement Bulgaria блеснаха с иновации и креативност напълно в духа на мотото на тазгодишното издание – Разпали своето любопитство!”

Лорънс Морван, президент на JA Europe, каза: “През цялата учебна година нашата JA мрежа в 40 страни в Европа дава възможност на младите хора да придобият необходимия набор от умения, за да успеят в работната спреда и да създадат и управляват успешен бизнес. Чрез Gen-E, JA Europe им дава международна платформа, в която да се представят, конкурират и празнуват с талантливите си връстници от цяла Европа. Това е уникално преживяване за младежите, за партньорите ни и за участващите преподаватели.”

Салваторе Нигро, главен изпълнителен директор на JA Europe, добави: “Gen-E 2024 представлява ключов момент, в който можем да комбинираме минали постижения с бъдещи възможности и да гарантираме, че младите таланти навсякъде в Европа получават възможност да разгърнат пълния си потенциал. Призоваваме политиците, бизнес лидерите и експертите в областта на образованието да действат сега, за да окажат конкретно въздействие върху нашата младежка Европа.”

Поздравяваме победителите:

В гимназиален етап

JA Europe Компания на годината 2024: Treberei, Австрия

JA Europe Иновация на годината 2024: 99Robotics, Дания

На университетско ниво:

JA Europe Иновация на годината 2024: Oculare, Дания

JA Europe Стартъп на годината 2024: LeakTrack.ai, Турция

Европейските и специалните награди може да видите на сайта на GEN-E 2024.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *