Третото издание на „Роботика за България“ стартира с конкурс

0

Мотивирани учители, които искат да вдъхновят интереса на своите ученици към науката и технологиите, чрез създаване на училищни отбори по роботика могат да кандидатстват в менторската програма „Роботика за България“.

Търсят се менторски екипи от двама учители, преподаващи в едно и също училище, които да изградят поне един училищен отбор в съответното училище. Одобрените кандидати ще получат специализирано онлайн обучение; подкрепа относно правилата на състезанието First Lego League, конструирането и програмирането на робот Lego Mindstrom, събирането и анализ на информацията за изследователските проекти, както и обучение за работа в екип и менторство; обoрудване за дейността на един отбор – комплект Lego с програмируем модул Mindstormeducations 45544 и състезателнo поле; възможност да участвате с отбора на финалния фестивал в София, при отлично представяне на регионалните състезания.

Участието в конкурса става чрез изпращане на попълнени документи за кандидатстване на електронен адрес: konkurs@wcif-bg.org в срок до 1 октомври 2017 г. Формулярите, както и подробни указания за кандидатстване са достъпни на сайта на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ тук.

Програмата „Роботика за България“ е насочена към обучение на ментори и създаване на отбори по роботика в концепцията на международното състезание за ученици FIRST LEGO League (FLL). Програмата има за цел по забавен и интерактивен начин ще се насърчи интереса на учениците към науката и технологиите и да им се даде възможност да работят в екип като истински изследователи.

Програмата стартира през 2015 г., по идея и инициатива на SAP Labs България и се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“. От началото благодарение на програмата са създадени 32 отбора по роботика в цялата страна; повече от 65 учители са развили уменията си като ментори на отбор по роботика, чрез които е стимулиран интереса към науката и технологиите на повече от 200 ученици от пети до десети клас.

С конкурса за нови менторски екипи стартира третото поредно издание на програма „Роботика за България“. Всяко издание се реализира за период от две учебни години. Екипите, подкрепени през второто издание продължават участието си в програма с нови мисии и задачи. Екипите, които са получили подкрепа през 2015 г., в първото издание на програмата имат възможност да продължат участието си в програмата.

Тази година организаторите предвиждат регионални състезания по роботика, като най-добре представилите се отбори ще имат възможност да участват във финалното състезание в София. Освен регионалните състезания, новото  е, че отборите ще бъдат разделени в две дивизии – за начинаещи и за напреднали.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *