Технологичен център „Аурубис“ отвори врати в Химикотехнологичния и металургичен университет

0

Медодобивната компания отпусна стипендии Aurum Rubrum на четирима студенти

 

Нов технологичен център създаден с подкрепата на „Аурубис България“ отвори врати в Химикотехнологичния и металургичен университет – София (ХТМУ) от началото на академичната 2022/2023 г. В него студентите от катедра „Металургия на цветните метали и сплави“ ще имат възможността да провеждат практическите си упражнения.

„Центърът е изграден изцяло със съдействието на нашия партньор и дарител „Аурубис България“. Благодарение на дългогодишната ни съвместна работа имаме и методическо ръководство за развитието на учебните програми и подготовката на стажанти, стипендианти и научно-изследователски проекти“, каза ректорът на ХТМУ проф. д-р Сеня Терзиева по време на официалното откриване на центъра. Модерната лаборатория е снабдена с пълен комплект професионални аналитични уреди и инструменти за провеждане на учебни занятия.

За втора учебна година „Аурубис България“ отпуска и стипендии на студенти от ХТМУ. Стипендиите се връчват за постигнат отличен успех по време на следване.

По време на откриването на Технологичния център „Аурубис“, доц. д-р Милен Кадийски предостави на четирима студенти стипендия Aurum Rubrum (Червено Злато) – Борислав Чилингиров и Мартин Горанов от специалност „Металургия на цветните и благородните метали“, Никола Ангелов, специалност „Рециклиране на метални материали“ и Деяна Колева, специалност „Биотехнологии“.

„Аурубис България“ АД, част от Групата „Аурубис“ (Aurubis AG), стопанисва медодобивния завод между Пирдоп и Златица в Средногорието. Компанията е със структуроопределяща роля за икономиката на страната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *