Тек Експъртс насърчава кариерното развитие на жените в ИТ и аутсорсинг сектора с поредица от безплатни семинари „She can do IT“

Инициативата се провежда в партньорство със СофтУни

Една от най-динамично развиващите се компании в сектора на изнесената софтуерна и техническа поддръжка Тек Експъртс обединява усилия с иновативния образователен център СофтУни за провеждането на поредица от безплатни семинари за споделяне на опит и ценни съвети със специфичен фокус върху кариерното развитие на жените. Първото събитие „ДА СТАРТИРАШ КАРИЕРА В ИТ – РЪКОВОДСТВО ЗА НAЧИНАЕЩИ. КАК ДА СЕ ПОДГОТВИШ ЗА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ТИ РАЗВИТИЕ?“ събра десетки млади хора на 24 октомври 2019 г. в СофтУни.

Велимира Илиева, Operations Manager EMEA в Тек Експъртс представи процеса по кандидатстване от перспективата на наемащ мениджър, който ръководи екип от около 200 инженери. Тя обясни как мениджърите работят със специалистите по човешки ресурси в една ИТ аутсорсинг компания, сподели на какви изисквания трябва да отговарят кандидатите в тази област, какво прави впечатление на рекрутърите и кое впечатлява експертите по подбор на таланти когато преглеждат една автобиография. Велимира посочи някои конкретни позиции в ИТ компаниите, които не изискват непременно познания по програмиране или предходен технически опит и сподели в кои от тях жените се справят по-добре. В презентацията си тя даде полезни съвети не само за жените, но и на всички останали, които искат да стартират кариера в ИТ сектора, но не знаят от къде да започнат и какво да изберат.

„Когато ви задават определен въпрос по време на интервю, мислете стратегически и отговаряйте спрямо конкретната компания. В ИТ сектора в България се предлагат едновременно няколко хиляди позиции, а много от кандидатите не могат да се ориентират, затова ние сме се заели да говорим повече за това, както и за възможностите за кариерно развитие на жените“, посочи Велимира Илиева. Относно техническите тестове, тя поясни, че целта е да се види реално на какво ниво е кандидатът и къде най-добре би паснал в екипа на компанията. „Това не е изпит за прием в университет. Ако се опитате да се представите по-добре от реалните ви възможности и по някакъв начин да надхитрите системата, може да подведете мениджъра, който ви назначава и да бъдете нает за позиция, на която след това не можете да се справяте“, допълни тя.

В семинара се включи и Светослав Ваксевски, Senior Talent Acquisition Specialist в СофтУни. Той сподели полезни съвети на базата на своя опит в големи ИТ компании, а също и в областта на финансите, маркетинга и различни стажантски програми. Светослав показа как да се структурира едно добро CV и даде примери с най-често допусканите грешки както при подготовката на автобиография, така и по време на интервю. Присъстващите на семинара оцениха като особено полезна дискусията, в която бяха обсъдени някои от най-често задаваните въпроси по време на интервю за работа и как би следвало да се отговори, за да се създаде добро впечатление.

Поредицата от семинари „She can do IT” включва три дискусионни срещи, които последователно ще разгледат всеки етап от кариерния път: от началото и процеса на подбор, през предизвикателствата в работната среда в ИТ и аутсорсинг компаниите и възможностите за развитие в тях до темата за жените лидери на ръководни позиции в ИТ сектора. Целта е младите специалисти да се срещнат с експерти и да разговарят с тях за всичко, което ги интересува във връзка с кариерата им в областта на ИТ и изнесените услуги, както и да получат полезни практически насоки.

ИТ и аутсорсинг секторът в България се развиват особено динамично и търсенето на кадри е изключително високо. „Многобройни са новите позиции, които се отварят ежедневно, компаниите се развиват интензивно, но твърде често на младите специалисти им е трудно да преценят какво да изберат и дали покриват необходимите изисквания, за да започнат“, споделя Велимира Илиева по повод на първото събитие, посветено на процеса на подбор. „Съществуват много възможности за развитие на жените в ИТ и в изнесената софтуерна поддръжка, които не изискват технически опит, специфично образование, свързано с програмиране или предходен стаж. За това обаче не се знае достатъчно, затова ние се опитваме да ги подпомогнем в техния кариерен избор“, допълва тя.

Тек Експъртс има дългосрочен ангажимент към темата за равенството и приобщаването в ИТ сектора, като организира кампании и инициативи, популяризиращи възможностите за кариера на жените. През февруари 2019 г., компанията проведе международно проучване сред 2000 жени в ИТ сектора от различни държави (България, Виетнам, Коста Рика, Нигерия и САЩ), от което стана ясно, че значителна част от тях обмислят да напуснат тази сфера поради неравенство в заплащането и полови предразсъдъци. В България данните показаха, че една на всеки пет жени (19.3%) е на път да се откаже от ИТ кариерата си заради по-ниско възнаграждение спрямо това, което мъжете в сектора получават. Резултатите бяха обработени и анализирани и залегнаха в основата на публикуваната от Тек Експъртс през май бяла книга „Постигане на баланс между половете: възгледи от цялата ИТ индустрия”, която е достъпна за сваляне тук: www.questioningdiversity.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *