С телескоп пред Пловдивския университет наблюдават първото слънчево затъмнение за 2015 г.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-total-solar-eclipse-observation-image9531372Преподаватели и студенти от Факултета по физика и инженерни технологии на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще наблюдават първото за тази година слънчево затъмнение с телескоп пред входа на висшето учебно заведение. Точно в 11:15 часа утре, 20 март, съоръжението ще бъде разположено пред сградата на Ректората на ул. „Цар Асен“ №24. “Надяваме се да няма облаци и дъжд, за да може да се проследи явлението”, каза деканът на факултета доц. д-р Желязка Райкова.

Разяснения за слънчевото затъмнение на място ще дава директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен” и преподавател в Пловдивския университет – Никола Петров.

Явлението започва в 10:44 ч. утре с максимална фаза в 11:55 ч., когато Луната ще закрие половината от повърхността на Слънцето. Над Пловдив затъмнението ще приключи напълно в 12:59 ч.

От Факултета по физика и инженерни технологии припомнят, че наблюдаването на слънчевото затъмнение крие опасност за зрението. Поради това трябва да се осигурят специални предпазни слънчеви филтри, които се поставят на използваните телескопи, бинокли и зрителни тръби.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *