С близо 12% нараства броят на кандидатите за висше образование в чужбина

0

Ръст от 11,6 на сто в разгара на настоящата кандидатстудентска кампания за чужбина  отчита консултантска агенция „Интеграл“. Продължава и тенденцията кандидатите да  предпочитат кандидатстване паралелно в 2 или повече държави, като към момента  16.5% са избрали университети в 2 или повече дестинации (спрямо 15% миналата  година). Най-често срещаните комбинации са Нидерландия с Великобритания или  Нидерландия с Белгия.

Сред най-желаните специалности присъства нов фаворит – точните науки. На първо  място по интерес все още е „Бизнес и мениджмънт“ (31%), следвана от  „Математика/физика/астрономия“ (30%) и „Компютърни науки“ (26%).

Пролетното издание на форума Световно образование т.г. ще се проведе в хотел  „Балкан“ в София на 25. Март 2023 г., от 10 до 17 часа, а в следващите дни изложението  ще гостува традиционно в Пловдив (26. Март, DoubleTree by Hilton Plovdiv), Бургас (27. март, Гранд Хотел Спа Приморец) и Варна (28. март, хотел „Галерия Графит“). Над 45  образователни институции от 13 държави ще се включат във форума, като от тях 25 са  висши училища и образователни организации от Нидерландия, Германия, Белгия, САЩ,  Испания, Франция, Швейцария, Унгария, Великобритания, Ирландия, Гърция и България.

Нидерландия продължава да бъде №1 в интереса на българските кандидат-студенти  (59%). Тя привлича кандидати със своите 5 университета в топ 100 в света със  специалностите икономика и международен бизнес; с компютърни науки и  инженерство в техническите университети в Айндховен и Делфт, както и  многообразието от специалности в областта софтуерно инженерство, което може да се  комбинира с бизнес, с изкуствен интелект, с киберсигурност и с гейм дизайн. Политика  и международни отношения е също сред търсените области на обучение, в които  традиционно силни са университети като Маастрихт, Лайден, Хага, Грьонинген.

По време на пролетното изложение „Световно образование“ ще има специализиранa зонa за образование в Нидерландия, където посетителите ще имат възможността да  научат най-важното за особеностите на обучението в академичните и практическите  университети в страната. Таксата за следване в Нидерландия за 2023 г. е 2314 евро на  година, като и за тази година остава политиката първокурсниците в бакалавърски  програми да плащат наполовина – 1157 евро годишно. Максималната финансова

помощ, която може да получава един студент, ако отговаря на условията е 430 евро  месечно.

На второ място по интерес е Германия (46%). Най-търсените университети там са  Техническият университет в Мюнхен (TU Munchen), Университетът по приложни науки в  Райн-Ваал (Rhein-Waal University of Applied Sciences), Институтът по технологии в  Карлсруе (Karlsruhe Institute of Technology), Университетът в Манхайм (Mannheim  University), Мюнхенски университет Лудвиг-Максимилиан (Ludwig Maximilian University  of Munich). Сътветно предпочитаните специалности в Германия са икономика и бизнес,  информатика, електроника и електроинженeрство и медицина.

И тази година във форума ще вземе участие DAAD – най-голямата немска организация за  финансиране на международен обмен на студенти и учени, която ще предоставя  информация за обучението в програми на немски език, университети и класации на  учебни заведения, настаняване и други полезни и практични съвети за академичния и  културен живот в Германия.

На трето място след Нидерландия и Германия е Австрия (42%). Интересът на  кандидатите е насочен предимно към университети в по-големите градове – Виена и  Грац. Преобладаващите специалности са бизнес и икономика, управление на туризма и  хотелиерство във Webster University, Икономическия университет и Университетът  Модул във Виена, както и компютърни науки и инженерство в Техническия  университет в Грац.

Системите за кандидатстване в два от най-популярните университета – Университетът  във Виена и Икономическият университет във Виена, вече са отворени за настоящата  кандидатстудентска кампания. Очаква се от април да отворят системите и в други  университети.

Великобритания отново е на четвърто място, но за първи път след Брекзит  кандидатурите от България бележат ръст от 7%. Водещи сред желанията на кандидатите  са университетите в Лондон, сред които King’s College London, University College London  (UCL), University of Westminster, University of Greenwich, Royal Holloway, University of  London. И тази година, след успешно преминати интервюта и тестове, се очаква от есента  да стартират своето обучение бъдещи български студенти в Университета в Оксфорд.

За предстоящата академична учебна 2023-2024 г. такса от 9250 паунда на година  запазват University of Portsmouth, Brunel University, Coventry University, University of  Sunderland. Специалностите биомедицина, архитектура, право, актьорско  майсторство и филмово и телевизионно изкуство са сред програмите, които са  уникални за UK и с по-ограничен и специфичен прием в други държави в Европа.  Великобритания продължава да е безспорен фаворит на континента и по отношение на  качеството на висшето образование по икономика, бизнес и финанси, инженерни науки,  компютърни науки и софтуерно инженерство, медицина.

С малка разлика след Великобритания на пето място се нарежда Италия (32%). Страната  обаче е абсолютен рекордьор по ръст на заявките – 140 % или почти 2,5 пъти в сравнение  с предходната година.

Причина са достъпните такси в държавните университети, възможностите за  финансиране в някои от най-реномираните академии по изкуства и университети, както  и предлаганите програми на английски език в някои от най-търсените области като  икономика, компютърни науки, комуникации и дизайн. Предпочитаните университети  са Bocconi University, Università Cattolica del Sacro Cuore, както и академиите Istituto  Europeo di Design, NABA и Istituto Marangoni. Крайните срокове за Италия са различни,  като повечето университети имат различни кръгове на кандидатстване. Най-ранните  започват от септември и приключват до май.

За първи път тази година на форума ще бъдат представени 5 университета от САЩ – Arizona State University, University of Connecticut, Pace University, Simmons University и  Northwest Missouri State University. Освен програми в над 100 направления,  университетите предлагат и финансиране на обучението под формата на академични  стипендии, които започват от $1000 и могат да достигнат до $30 000.

Самостоятелни презентации по време на семинарната програма на форума са  посветени на обучението в Нидерландия, Италия, Германия и Австрия, САЩ и Канада.

В рамките на изложението ще се предоставят и специални отстъпки от 10 % за  подготвителен курс за IELTS, тест за избор на специалност MyUniChoices, тест за избор  на профили в училище – MyCareerChoices и MyAptitude и 15 % от курса за  професионална ориентация „Кариерен навигатор“.

Входът по време на изложението е свободен, като има възможност за предварителна  регистрация, която да направи участието на посетителите максимално ефективно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *