Същността на тъмната енергия и мисията „Евклид“ на ЕКА – на Ratio през юли

0

Енергията е това, което прави възможен живота не само на Земята, но и във Вселената. С лекота можем да изброим няколко различни вида енергия – кинетична, потенциална, топлинна, електрическа, тъмна и актуалната днес зелена енергия.

Какво обаче е общото между всички тях? На 25 юли всички те се събират на едно място – крос-научното събитие “Енергия”, което се организира от научната платформа Ratio на 25 юли от 19:00 в кино “Кабана” в София.

Програмата ще излезе извън границите на Земята, в търсене на тъмната енергия. Водачът в това космическо пътуване ще бъде д-р Маги Лю, която е работила по мисията „Евклид“ на Европейската космическа агенция. Телескопът „Евклид“ беше изстрелян в началото на юли и чрез широкото си зрително поле, има за цел да търси два от най-мистериозните компоненти на Вселената – тъмна материя и тъмна енергия. Маги Лю ще разкаже повече за мисията и тъмната енергия, тъмната материя, космическите изследвания и бъдещето на Вселената.

Специално място на събитието ще получи и така важната за човечеството електрическа енергия. Гостите на събитието ще разберат повече за начините за добиване на зелена енергия, за най-новите и успешни технологии за генериране и съхранение на енергия. На фокус ще е и мечтаното устойчиво бъдеще и стратегията ни за стигане до него.

Енергията на сцената ще вдигнат Марияна Янева, журналист и специалист по темата за възобновяемата енергия; и Петър Руевски, инженер и фен не физиката.

Организаторите на събитието са предвидили и серия от експерименти, които да покажат многото лица на енергията. На сцената ще се качи химикът Наско Стаменов, който може да кара нещата да избухват. Гостите на събитието могат да донесат старите си устройства, кабели и батерии за рециклиране – и да участват в томбола за специална награда, предоставена от Yettel България.

Събитието е част от Зеления месец в програмата на Ratio. Повече за темата и възможност за закупуване на билет вижте в сайта на организаторите Ratio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *