Състезатели по природни науки с медали от световен турнир

0

Два отбора от естествоизпитатели, които Нетера спонсорира, завоюваха сребърни и бронзови медали на международно състезание

 

Два отбора от български ученици завоюваха второ и трето място на Международния турнир по природни науки IYNT (International Young Naturalist’s Tournament). Той се проведе в Алмати – Казахстан, от 20 до 27 август.

В 11-ото издание на турнира българските гимназисти премериха знания с над 100 състезатели от над 10 държави.

Нетера подкрепя българските отбори от естествоизпитатели за втора поредна година, като през 2022 г. един от отборите се класира на първо място и стана абсолютен шампион.

За разлика от олимпиадите, в тази надпревара не се решават задачи на място, а се търсят решения на научни проблеми.

IYNT (International Young Naturalist’s Tournament) e състезание по природни науки за ученици до 17-годишна възраст. В него те представят своите решения на експериментални задачи, които покриват всички основни природни науки – биология, физика, химия, науките за Земята.

Учениците са свободни да използват всякакви материали и апаратура, помощ от специалисти, лаборатории и др. Състезанието е отборно, като един екип се състои от шест ученици. IYNT протича под формата на научни битки (science fights).

Нетера традиционно подкрепя каузи, свързани с наука, програмиране, образование и развитие на таланти.

През 2022 г. компанията финансира школа по програмиране, а през 2023 г. осигури награди за най-добрите дигитални разработки на възпитаници на Училищната Телерик Академия.

Нетера е спонсор две поредни години на събития на Технологичното училище „Електронни системи“ – Джон Атанасов в София (ТУЕС) и награждава най-добрите проекти на възпитаници от гимназията в областта на софтуера и хардуера.

Компанията е дългогодишен партньор на факултета по телекомуникации в Техническия университет – София, както и на Софийския фестивал на науката.

„Ние вярваме, че е важно не само да знаеш много, а и да използваш това, което знаеш. Практическите умения дават на младите таланти възможност да намерят своя успешен път в един все по-технологичен и динамичен свят, и ние от Нетера сме повече от щастливи да помогнем в това начинание!“ – коментира Венцислав Петров, ръководител „Човешки ресурси и администрация“ в Нетера.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *