Съвременни класни стаи ще стимулират учениците в Монтана

0

На 07 ноември 2021 г., във 2 СУ „Н. Й. Вапцаров“, гр. Монтана, бяха открити напълно реконструирани кабинети по География и История. Финалът на ремонтните дейности и обновяването на учебните стаи съвпадна с патронния празник на училището и с връщането на учениците в клас, което предизвика задоволството на директора г-жа Елка Станева.

Идеята на ръководството на училището да модернизира средата за обучение среща разбиране в лицето на дизайнера Ивайло Рацов, който вече близо 10 години специализира в създаването на съвременни кабинети в училищата у нас. Самият Рацов определя проектите си като „образование, пробуждащо креативност“. Ивайло Рацов е автор на проекта за иновативни класни стаи в най-старото учебно заведение във Враца – СУ “Христо Ботев”, което се нарежда сред най-модерните училища в страната днес. В най-голямото училище на Балканския полуостров – 78 СУ „Христо Смирненски“, гр. Банкя, дизайнерът получава възможност да създаде интерактивен музей по повод 125-годишнината му.

Ивайло Рацов е художник, който дълги години работи в сферата на графичния дизайн и рекламата. Пренасочва се към интериорния дизайн и по-специално към реновиране на кабинети и пространства в учебни заведения случайно. „Не бях влизал в училище от завършването си и, когато през 2011 г. прекрачих прага на една класна стая, се върнах 30 години назад. Сивотата, архаичните мебели, белите стени, стария вентилатор, разкривените етажерки и гардеробчета ме натъжиха. Опитах да си представя, че съм ученик сега, в тази класна стая… в паралелната реалност на дигитално ежедневие и свят, в който всичко е цветно, движи се и цели да привлече и задържи вниманието ти. Така се роди желанието да създам среда за учениците, която да поддържа и стимулира тяхната индивидуалност и креативност.“, споделя Рацов за вдъхновението си да помага на образованието. „Единственото, което е важно за мен е да зная какъв е учебния предмет, който трябва да „нарисувам“ за децата. Оттам насетне създавам дизайн, с който да ги пренеса в друг свят, да предизвикам въображението им.“ Ивайло е, както автор на дизайна, така и пряк изпълнител на най-дребните детайли от изпълнението му.

Средата е способна да мотивира и учителите за по-широко използване на иновативни подходи на преподаване, придобиване и разширяване на компетенции за работа със съвременни технологии, използвани в образованието“, допълва Рацов. Пространственото разпределение, обзавеждане, оборудване и нагледни материали (образователни табла, тематични композиции и изображения по стените) на кабинетите той съобразява със спецификата на преподаване на конкретния предмет. В кабинетите са обособени различни зони – на преподавателя, за провеждане на учебните занимания, за практични занятия, зона за лични вещи а децата. Неизменна част от проектите му за модернизиране на класните стаи е реализирането на многокръгово, зонирано осветление, позволяващо пълно или частично затъмнение в случай на използване на мултимедиен проектор. Всички мебели са специално проектирани и изпълнени, за да отговорят на нуждите на учебния процес. Мисията на графичната концепция завършва с оформлението на стените и таваните в унисон с цялостния проект.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *