Студенти премериха знания по счетоводство, финанси и мениджмънт

0

Първото издание на финансовото състезание Business Case Challenge, организирано съвместно от Центъра за споделени услуги на Кока-Кола Хеленик, УНСС и Междууниверситетския център за развитие на кариерата, вече има своите победители. Целта на състезанието бе да даде възможност на студенти в сферите на счетоводството, финансите и мениджмънта да работят по реален бизнес казус с ментори – висококвалифицирани експерти, част от екипа на Кока-Кола ХБК. Business Case Challenge е иновативен проект, който се реализира за първа година, и показва ясно колко близка и ефективна може да бъде връзката между висшето образование в България, от една страна, и бизнеса, от друга.

В първото издание на състезанието се включиха три отбора с представители от I, III и IV курс на различни специалности от Университета за национално и световно стопанство. В първата половина на месец май се проведоха практически менторинг сесии в УНСС, на които отборите Парадигма баланс, Хармония и BC Kickers представиха аргументирани презентации и изчисления в отговор на поставените задания. След оспорвана битка с аргументация на смели идеи и представяне на резултатите бяха обявени и победителите, като награждаването се проведе в малка конферентна зала на УНСС. Първото място бе присъдено на отбор BC Kickers в състав: Християн Бачков (УНСС, III курс, Икономика и английски език), Богоявлена Пламенова (УНСС, III курс, Финанси и счетоводство на английски език), Денислава Стойнева (УНСС, III курс, Финанси и счетоводство на английски език ) и Петко Спасов (УНСС, III курс, Бизнес икономика и мениджмънт на английски език). Те печелят едноседмичен Mentor Shadowing курс с екипа на Центъра за споделени услуги на Кока-Кола Хеленик в България.

„Искахме да изпробваме възможностите си с този бизнес казус и да видим какви врати могат да ни се отворят“, споделиха с удовлетворение победителите. Втора и трета награда, предоставени от The Business Institute, спечелиха съответно отборите Хармония (студенти от IV курс, специалности Счетоводство и Финанси в УНСС) и Парадигма Баланс (студенти от I курс, Счетоводство, УНСС). Те споделиха, че с участието си в състезанието са искали да се докоснат до ценна обратна връзка и да тестват взимането на реални адекватни решения в бизнес среда.

Наградите на победителите бяха връчени от проф. Цветана Стоянова, заместник ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, която сподели: „Радвам се, че в кратък период успяхме да съберем шестте отбора, въпреки пандемията и онлайн обучението. Днешното награждаване е поредното доказателство, че нашите студенти са много търсени от всички бизнеси и институции в страната. Това е поредната академия, на която присъствам и за мен е много удовлетворяващо, защото показва, от една страна, че вие притежавате съответните знания и умения, а от друга – че може да ги прилагате и в практически задачи.“

Менторите на Business Case Challenge в състав от Николай Боев, COGS Controller, Джордже Даскалович, Procurement to Pay Team Lead и Стоян Георгиев, Costing and Profitability Team Lead, предоставиха съвети и обратна връзка по решенията на казусите на всеки отбор с цел надграждане на знанията и придобиване на нови умения. „Финансите в днешния ден не са само цифри, те са достоен бизнес партньор във взимането на бизнес решения. Цифрите разказват история“, каза след официалното награждаване на екипите Николай Боев.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *