Студенти от Трир разработиха игра за Деня на обединението на Германия

„Един малък Блуни се е излюпил и тръгва на пътешествие!“ Така започва една компютърна игра, която студенти от университета в Трир са разработили по повод Деня на обединението на Германия.

„Искаме веднъж да покажем на политиката, какво може да се направи с компютърни игри“, казва ръководителят на проекта Франк Крамп. Младият екип от 25 гейм-дизайнери е работил в продължение на половин година върху играта. Така посетителите на „Алеята на демокрацията“ по време на Гражданския фест на 2 и 3 октомври можаха да откликнат на призива от наименованието на играта „Спаси Блунитата!“ „Целта беше една комплексна тема като съжителството в едно демократично общество да бъде представена посредством проста игра“, обясни професорът по гейм-дизайн в Трир Линда Брайтлаух.

Медийната специалистка ще придружава министър-председателката на провинция Райнланд-Пфалц и председател на Бундесрата Малу Драйер по време на посещението й в Канада, което започва на 2 октомври. Там те ще посетят и Ubisoft Montreal, което със своите повече от 2700 служители се числи към най-големите студиа за разработване на компютърни игри в света.

В Ubisoft Blue Byte в Майнц работят повече от 100 служители и Драйер иска да укрепи още бранша в страната. В Трир е планирано изграждането на „гейм хъб“, който ще бъде център на бранша на компютърните игри и ще работи тясно със студентите от специалност Интермедия дизайн в университета в града. Те биха могли да внесат свежи идеи и да стартират впоследствие свои компании.

„В страната има много креативен потенциал, наша мисия е да го развиваме“, заяви ректорът на университета Норберт Кун. Идеята за Блунитата идва от управата на провинцията със седалище в Майнц. „Решихме, че ще е страхотна идея, ако за Деня на Обединението можем да имаме компютърна игра“, каза Драйер.

При нея играчът трябва да помогне на малки клатушкащи се създания да стигнат до целта. Блунитата са граждани на едно фиктивно общество. Основната им задача е синя и те нямат пол – така отпада задачата да се създават многобройни и различни фигури, които да отразяват многообразието на хората. „Посланието е, че имаме нужда един от друг“, пояснява 31-годишният създател на компютърни игри. „Дори и да изглежда доста просто, играта е разработена професионално“, добавя Крамп. „Всяка анимация, всяко движение беше разпределено в множество малки задания“.

Студентите използват за програмирането средата за разработка Unity – доста подходящо за Деня на Обединението на Германия. Включени са исторически фигури като Конрад Аденауер или Лудвиг Ерхард. При историческите елементи, разработени със съответния специалист, стана очевидно, че до голяма степен в основата на политиката стоят мъже. Затова екипът реши да потърси събития, в които биха могли да бъдат включени и жени. Играта има и доста актуални измерения. В нивото на „постфактическото време“ Блунитата се ядосват, когато се сблъскат с фалшиви новини например.

„В такъв случай може да бъде създадена академия“, обяснява Крамп. „Обучените в нея Блунита имат имунитет срещу фалшивите новини“. Блунитата могат да бъдат инсталирани на таблети Андроид или в браузър чрез Демокрацията. В момента все още се обмисля дали да не бъде направена и iOS- версия за Apple-устройства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *