Студенти от Русе атакуват Shell Eco-marathon 2016

The DTT, #314, battery electric Prototype, competing for team Avtomobilist from University or Ruse, Ruse, Bulgaria poses for a portrait during practice day 2 of the Shell Eco-marathon Europe 2015 in Rotterdam, Netherlands, Thursday, May 21, 2015. (Jiri Buller/AP Images for Shell)

След успешното си участие в Shell Eco-marathon 2015, отборът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ е целеустремен да отключи пълния си потенциал и да постигне през 2016 г. по-впечатляващо представяне. Студентите отново ще се състезават в категорията „Прототипи“ с усъвършенствания си футуристичен автомобил, задвижван от електрическа батерия.

Подготовката на автомобила за състезанието в Лондон в края на юни е почти към своя край, като до момента са поставени чисто нова задна предавка от тефлон, изцяло обновена спирачна система, контролер за ефективно управление на електродвигателя и волан по подобие на използваните във Формула 1. След нанасяне на финалните подобрения – нова боя и довършителни дейности, екипът на университета ще разполага с почти цял месец за провеждане на тестове и е уверен, че това време ще e достатъчно за максимално ефективна подготовка преди състезанието.

Тази година студентите ще направят опит да впечатлят журито и посетителите на Shell Eco-marathon 2016 в Лондон с дизайна и визията на своя автомобил. Инженерният екип ще се опита да вземе приза в категория „Дизайн на превозно средство“ – наградата в тази категория признава най-оригиналното превозно средство по отношение на ергономичност, естетика, техническо изпълнение и разход на енергия. Съдиите отчитат всеки един от тези критерии по равно при вземането на решение за автомобила победител и студентите от Русенския университет се надяват те да грабнат отличието.

Боята на автомобила, заедно с облеклото на екипа, са предоставени от Хоби-Кар, оторизирания представител на Фолксваген за Русе и региона. Управителят на компанията – известният русенски автомобилен състезател Пламен Панталеев ще обучи студентите как да пилотират на трасе с големи наклони, каквото ще бъде това на Shell Eco-marathon 2016 в Лондон.

През 2016 г. отборът е решен да влезе в топ 10 в категория „Прототипи“ и да докаже, че заслужава подкрепата на университета и местната общественост. Автомобилът продължава да носи името DТT – съкращение от името на катедрата на студентите „Двигатели и транспортна техника“ в Русенския университет.

През 2016 г., в тридесет и първото издание на единственото по рода си състезание за иновативни и енергийно ефективни автомобили, отборът на Русенския университет „Ангел Кънчев“ отново ще бъде ръководен от д-р Симеон Илиев, а капитан ще е Сюзан Мехмедова. Управлението на футуристичния автомобил е поверено в ръцете на пилотите от миналата година Илиана Минковска и Сюзан Мехмедова.

Това, че тази година ще сме на ново трасе, не ни плаши. Имаме предостатъчно време за тестове, предварителни изчисления и възможности за подобрения, които ще оползотворим напълно. Не мога да направя прогноза какво разстояние бихме могли да изминем, но със сигурност ще положим всички усилия то да е повече от предходната година и да ни класира в топ 10 на категорията. Изпълнени сме с решимост и сме готови да постигнем значително по-високи резултати“, сподели ръководителят на отбора Симеон Илиев.

След достойното им представяне миналата година, през 2016 г. участието на студентите в престижния Shell Eco-marathon Европа продължава да се ползва с подкрепата на община Русе и фондацията „Русе-град на свободния дух“, която е един от основните спонсори на отбора.

Отборът на Русенския университет в Shell Eco-marathon се развива с отлични темпове. Наблюденията ми са, че с всяка изминала година студентите натрупват все повече умения и знания, намират все по-иновативни енергийно-ефективни решения, постигат все по-добри резултати по време на състезанието. Вярвам, че няма да подценят предизвикателствата в новия град домакин и ще се наложат като достоен конкурент в европейската надпревара и през настоящото издание на Shell Eco-marathon“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *