Студенти на протест заради спирането на евростипендиите

UntitledСтудентите излизат на ефективни стачни действия днес. Причината е отпускането на европейски стипендии за успех само за приоритетни професионални направления и защитени специалности.

Според новия проект “Студентски стипендии – фаза I” студентите от редица специалности, сред които Право и Медицина, няма да имат право да получават европейски стипендии за успех.

Днес се очаква ръководството на Министерството на образованието и науката да се срещне с представители на студентските съвети, с които да обсъди протеста. Образователният министър Меглена Кунева посочи, че има много важни за страната ни и за пазара на труда специалности, за които няма кандидати да учат, като инженери и педагози.

По думите й медицината е една от най-значимите специалности за страната, а издръжката на един студент по медицина струва на държавата над 7 хил. лв. годишно, докато на един студент по икономика то е 700 лв.

Според студентите лишаването на голяма част от тях от европейска стипендия за успех ще повлияе негативно на мотивацията им за реализация в България. Отпускането на стипендии за определени специалности не би могло да повиши качеството на образование в тях, нито реализацията на дипломираните, категорични са протестиращите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *