Студентите от ВСУ представят магията на българския танц

0

Варненският свободен университет “Черноризец Храбър” кани жителите и гостите на Варна на Годишния концерт на студентите от специалност “Хореография”, който ще се проведе на 19 юни 2024 г., от 18:30 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център в морската столица.

Тази година концертът обещава да бъде истинско празненство на фолклорното танцово изкуство, обединявайки в завладяващ спектакъл традицията и съвременността. В програмата са включени 16 студентски проекта, които представляват курсови и дипломни работи, и ще бъдат изпълнени от над 50 танцьори – студенти по хореография във ВСУ „Черноризец Храбър“ и ученици от СУ за ХНИ “Константин Преславски”.

Събитието представя високото ниво на обучение и творческото развитие на студентите от специалност “Хореография” на Варненския свободен университет. Те ще пресъздадат пъстроцветна палитра от танци – от магнетичната красота на българския фолклор до модерните хореографски композиции. Чрез изящни стъпки и емоционални изпълнения, младите артисти ще разкажат истории, които ще завладеят сърцата на публиката.

Мила Тодорова е студент в III курс на специалност “Хореография” във Варненския свободен университет. В рамките на своята учебна практика, тя бе в Разлог, където наблюдата автентичната възстановка на обичая “Бабинден”. Това я вдъхнови да създаде и своя курсов проект. Тематичният танц пресъздава поверията в различните фолклорни области, като ще видим как и защо пиринските баби повиват своите внучета – бабинчета в цидилки, слагат ги на гърба си и танцуват с тях. “Изключително съм доволна от крайния резултат на своя проект, което се дължи на упоритата работа със състудентите ми и най-вече на преподавателския екип, който винаги ни подкрепя, насърчава и ни помага да развием идеите си”, казва Мила. Третокурсникът Иван Митов ще представи тематичен танц, вдъхновен от обичая “Седянка”, чиито корени са в трудовото начало, но на него припламват и първите искри между младите. Темата за любовта ще бъде пресъздадена и в проектите на студентите Теодор Димов и Евелина Николаева.

В концертната програма ще видим изпълнения на Академичния танцов театър на Варненския свободен университет – творческата лаборатория на студентите от специалност “Хореография”, където те реализират своите курсови проекти и създават произведения в различни танцови форми. Преподавателският колектив, който работи със студентите, е носител на престижни отличия като „Златна лира“ от Съюза на музикалните и танцови дейци в България, почетния плакет на кмета на Община Варна и други високи отличия.

Концертът ще бъде със специалното участие на учениците от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна, които са партньори на университета и провеждат своята творческа практика в хореографските зали на висшето училище. Учениците от 10 до 12 клас ще демонстрират своя талант и ще допринесат за разнообразието и дълбочината на концертната програма.

Заповядайте на 19 юни в зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна, за да се потопите в магията на танца и да видите как младите артисти пренасят своите идеи на сцената.

Билети на касите на Фестивалния и конгресен център във Варна и на www.fccvarna.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *