Стартира Национална кампания „Дни на приобщаването“ 2016

0

Maria Sandeva Dimitar Lazarov Nataliya Miteva Iva Boneva Zdrava StoevaКампания “Дни на приобщаването” 2016 стартира на 11 април и ще продължи до края на юни. Увлечени са учители, родители и деца, а целта е да се покажат добри приобщаващи образователни практики. Инициативата е на Център за приобщаващо образование като част от работата по Програмата “Едно училище за всички”.

От две години екипът на Център за приобщаващо образование, с подкрепата на Фондация „Америка за България“ работи с пет училища-партньори с цел изграждане на български модел на приобщаваща училищна среда, който може да се приложи във всяко училище в страната.

“Приобщаващото образование е качественото образование, което осигурява и гарантира подкрепяща училищна среда за всички деца, учители и родители, така че те да се чувстват добре дошли, ценени, подкрепени и успешни. Това е образованието, което не дели децата по никакъв признак, а се грижи за обучението, социализацията, перспективите за развитие на всички деца”, споделя Ива Бонева, Изпълнителен директор на Център за приобщаващо образование.

Наталия Митева, Програмен директор “Образование и библиотеки” във Фондация “Америка за България” допълни: “Във всяка класна стая има деца, които учат по различен начин и са на различни нива, с различни таланти, интереси. Един учител ще трябва да може не само да се справя с техните предизвикателства, които ще са различни, но и да се погрижи всяко дете да учи ефективно и да реализира най-добрия си потенциал и да напредва със своето темпо.”

Национални конкурси за есе, рисунка и приобщаващи практики, училищни игри и работилници ще ангажират деца, родители, учители и специалисти от цялата страна да творят по темите на приобщаването и да се замислят над значението на това децата да бъдат усмихнати, спокойни, уважаващи се, доволни от себе си, развиващи се, приятелски настроени едно към друго.

Мария Сандева, Директор на едно от петте училища-партньори 202 ОУ “Христо Ботев” в с. Долни Пасарел обяснява своята и на колегите си мотивация с думите: “Включваме се активно в “Дни на приобщаването” 2016, защото припознаваме визията, че приобщаващото образование е иновативно образование, чрез което учителите се развиват постоянно и се стремят да прилагат модели и практики, които помагат на децата да учат ефективно, да трупат знания, но и умения.”

Патронният празник на 202 ОУ “Христо Ботев” на 2 юни ще бъде едно от събитията в училища, които ще дадат примери за приобщаващи практики и резултати от тяхното прилагане.

Другите четири са:

– 171 ОУ “Стоил Попов”, Нови Искър (14 април);

– ОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, Ботевград (15 април);

– 104 ОУ “Захари Стоянов”, София (27 април);

– ОУ “Васил Левски”, Правец (31 май).

На 23 юни в София ще се проведе заключително събитие, на което ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурсите и ще се отбележи успешния край на учебната година.

Програма на събитията, информация за конкурсите и подробности за “Дни на приобщаването” 2016 са достъпни на www.priobshti.se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *