СофтУни отбелязва своята 10-годишнина

0

Този ноември се навършиха 10 години от създаването на СофтУни – най-голямата образователна организация у нас, предлагаща качествено, достъпно и практическо образование по програмиране, QA, дигитален маркетинг и дизайн. От 2013 година досега СофтУни успява да създаде общност от над 400 хиляди души, с които заедно изграждат дигиталното бъдеще на България и преследва целта си да превърне страната ни в Силициевата долина на Европа.

Мисията на компанията е да бъде двигател на дигиталната революция у нас и чрез силата на образованието да превръща напълно начинаещи в истински експерти и бъдещи лидери в технологичната сфера. По този начин СофтУни трансформира съдбите на хората и им предоставя повече възможности и по-високо качество на живот.

Компанията отбеляза юбилейния си десети рожден ден със специално празненство. На него, редом с основателите Светлин Наков, Христо Тенчев и Иван Ненков, изпълнителният директор Екатерина Темелкова, присъстваха настоящи и бивши служители на СофтУни, както бизнес и медийни партньори на организацията.

Още за мисията и постиженията на компанията през изминалото десетилетие споделят тримата съоснователи:

„СофтУни е общност на активни хора, които припознават нашата образователна кауза и поемат отговорност за своето професионално развитие. Всеки ден виждам как СофтУни трансформира позитивно живота на хиляди хора, като реализира потенциала им и им помага да се развиват в иновативна и перспективна професия. Вярвам, че заедно можем да направим България световна топ дестинация за иновации и технологии с висок стандарт на живот за цялото население. И ключът към това се крие именно в образованието!“, споделя Светлин Наков – идеолог и съосновател на СофтУни.

„Доказахме, че е възможно да има алтернатива на традиционните методи на образование. За 10 години допринесохме сериозно за промени не само в образованието, но и в качеството на живот на мнозина в България. Показахме, че обучението е процес за цял живот, не приключва с училището и винаги има място за усъвършенстване и подобрение. Все по-голяма част от нашето ежедневие се дигитализира и тук идва нашата роля и кауза – да сме винаги в крак с тенденциите и да предадем на хората високотърсени знания и умения по качествен и достъпен начин.“, допълва Христо Тенчев, съосновател на СофтУни.

„СофтУни се превърна в пример за успех, качество и прогрес. Вярвам, че образованието е сферата от най-силно стратегическо значение за страната ни, особено предвид високия интелектуален потенциал, който имат българите. Заедно успяхме да създадем успешен образователен модел, който се превърна в отлично решение за проблема с дефицита на кадри не само в ИТ сектора, но и в цялата дигитална индустрия. По този начин се утвърдихме като мост между образованието и бизнеса. Днес, 10 години по-късно, на пазара почти не са останали компании в сферата на информационните и дигитални технологии, в които да не работят кадри, преминали през обучения в СофтУни.“, разказа Иван Ненков, съосновател на СофтУни.

От началото на годината ръководството на СофтУни пое Екатерина Темелкова, която е част от компанията почти от самото ѝ създаване. Пътят ѝ в организацията ѝ дава безценен поглед към реалното въздействие на СофтУни върху животите на хората. Ето какво разказа тя:

“СофтУни се превърна в еталон за това какво трябва да представляват училището и университетът, съвместявайки иновативност, практика и качество. За своите 10 години съществуване подпомогнахме професионалната реализация и усъвършенстването на уменията на над 400 000 българи или над 12% от икономически активното население в България! Отговорността да бъдем новатори в най-важната сфера от живота на всеки човек е голяма. Но доверието, което ни гласуват нашите курсисти, ни позволява винаги да надграждаме и да си поставяме още по-високи цели. Следващата стъпка пред нас е да достигнем над 1 милион българи, които имат качествени дигитални умения, добър стандарт на живот и са пълноценна част от новия дигитален свят.“

История на успеха

Стотици хиляди души са преминали курсовете на СофтУни за последните 10 години. Организацията предлага най-задълбочените цялостни програми в програмирането, дигиталния маркетинг и дигиталния дизайн, а от миналата година открива и нова програма в сферата на QA инженерството.

Всичко започва с инициативата Software University, която стартира каузата СофтУни през 2013 година. За едно десетилетие Software University успява да отбележи:

  • Над 240 хиляди курсисти, започнали пътя си в програмирането с безплатния въвеждащ курс Programming Basics
  • Над 150 хиляди души, кандидатствали в отворените курсове, за да придобият нови умения
  • Общо 21 000 души, записани в новата QA програма за една година
  • Над 97% реализация в технологичната сфера на завършилите цялостната програма по софтуерно инженерство

През 2016 година СофтУни създава SoftUni Digital – първата и най-задълбочена програма по дигитален маркетинг в България, която предоставя избор за реализация в три водещи професионални направления Social Media Marketing Expert, Performance Marketing Expert, SEO & SEM Expert. Седем години по-късно:

  • 65 000 души се присъединяват в безплатния въвеждащ курс Marketing Basics
  • Над 62 000 души са кандидатствали в отворените курсове на инициативата
  • Над 7 000 души са завършили цялостната програма по дигитален маркетинг

Каузата на СофтУни достига и творческата сфера със създаването на SoftUni Creative през 2017 година. От създаването си досега инициативата има:

  • 55 000 + кандидати за безплатния курс Design Basics
  • 50 000 кандидати, обогатяващи знанията си в отворените курсове
  • 5 000 души, завършили цялостната програма по дизайн, криейтив и визуализация

Не на последно място СофтУни създава и SoftUni Kids за най-малките любители на технологиите, където към момента са обучени 4800 деца в над 620 обучения.

Благодарности от СофтУни

СофтУни благодари на основателите на организацията за смелостта и вдъхновяващата им визия, която променя образованието в България. Компанията е признателна също на своя отдаден екип, който стои в основата на всеки неин успех.

Екипът на СофтУни изказва най-искрени благодарности и към всички верни партньори за подкрепата и доверието им в мисията на организацията да променя съдби чрез силата на качественото, достъпно и практическо образование. И тъй като постигането на тази мисия е невъзможно без блестящ преподавателски състав, СофтУни благодари от сърце на всеки вдъхновяващ лектор, който споделя искрата на знанието.

Не на последно място компанията благодари на всички свои курсисти, които са в центъра на каузата СофтУни и са най-голямото ѝ вдъхновение и мотивация да продължава да трансформира технологичната среда в България.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *