„Сол при солта” от Рута Сепетис с медал „Карнеги”!

На тържествена церемония в Лондон на юбилейното 80-о издание на най-старите и престижни награди за детско-юношеска литература във Великобритания – „Карнеги” за художествена литература и „Кейт Грийнауей” за най-добра илюстрация – за носител на медал „Карнеги” бе обявена  превежданата на над 50 езика  Рута Сепетис за нейния роман „Сол при солта” (ИК „Сиела”).

Това е поредна награда за книгата след отличията  Най-забележителна книга на 2016  на New York Times, Най-добра книга на 2016 според класацията на AmazonНай-добра книга на 2016  според читателите на Goodreads в категорията YA Fiction и Най-добра книга на 2016  в класацията на Publishers Weekly.

Председателката на журито Триша Адамс описа книгите победители в наградите „Карнеги” и „Кейт Грийнауей” като показващи „жизненоважната роля на литературата и илюстрациите, за да могат децата и младите хора да разберат света около тях, независимо дали това става през призмата на историята, или на естествения свят.”

Рута Сепетис призна, че е развълнувана от наградата, и добави:

„Когато интервюирах хора по време на проучванията си, някои от тях ми казаха да не си правя труда, защото светът ги е забравил. Интересът към романа потвърждава, че чрез героите и литературата историческата статистика се очовечава и изведнъж ставаме загрижени за хора, които никога не сме срещали.”

В „Сол при солта” Рута Сепетис възкресява спомените на последните оцелели от „Вилхелм Густлоф” – немския лайнер, потопен от руска подводница по време на  евакуация на немски войници и цивилни, бягащи от съветската армия. Според немските архивисти този ден на борда си корабът е качил 10 582 пасажери при капацитет от 1900. Половината от тях са били деца. Смъртта си в ледените войни на Балтийско море според оценките намират 9343 души, сред които украинци, евреи, немски, латвийци и поляци. Това превръща потъването на кораба в най-голямата трагедия в историята на корабоплаването, чиито следи обаче и руската, и немската страна се опитват да заличат.

През погледа на четирима души – донякъде възрастни, донякъде все още деца – ужасите на войната оживяват. Малките прояви на  героизъм в творбата  превръщат „Сол при солта” от Рута Сепетис в една от важните книги за Втората световна война, чрез която цяло поколение ще се запознае с трагедиите, формирали облика на миналия век.

Романът е издаден от издателство „Сиела” в началото на април и оттогава до сега е накарал хиляди български читатели да се влюбят в историята на Йоана, Флориан, Алфред и Емилия.

Смразяваща… могъща… обсебваща.

(Washington Post)

Съкровена, изключителна, изпипана до съвършенство… брилянтна.

(Shelf Awareness)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *