Смартфон, таблет и iPod очакват победителите в Зелената олимпиада

0

logo-zelena olimpiadaЗа втора поредна година у нас се провежда инициативата Зелена олимпиада. Тази година състезанието е изцяло онлайн и ще продължи до 3 декември.

В него могат да участват ученици от първи до 12 клас от цялата страта. Желаещите да се включат трябва да се регистрират на адрес: http://zelenaolimpiada.bg. Темите в надпреварата засягат всички области на екологията: растителен и животински свят, хранителни вериги, почви, качество на въздуха, климат, събиране и рециклиране на отпадъците, транспорт с минимални или никакви вредни емисии.

Състезателите се разпределят в категории по възрасти – начален, среден и горен курс. В първи кръг те преминават през девет тестови въпроса, а втори – изисква изразяване на собствена позиция по определена еко-тема или проблем. Десетият въпрос има решаващо значение за крайното класиране.

Верните отговори се оценяват в проценти като за всеки грешен отговор се отнемат 10%. Във всяка възрастова група ще се излъчат по трима победители – за първо, второ и трето място.
Вместо медали победителите ще бъдат наградени с музикален плейър iPod Nano, смартфон GLOBUL Touch SE и таблет Samsung Galaxy Tab 2 10.1.

Проектът цели да повиши знанията на учениците по опазване на околната среда и да изгради у тях екологична култура.”Чрез различните секции в сайта и различните текстове, ние искаме децата да научат полезна информация, която я няма в учебниците”, обясни Силвия Дамянова, координатор на проекта Зелена олимпиада.

Миналата година в състезанието участваха пет хиляди ученици от различни възрасти. Тази година организаторите се надяват на още повече състезатели, които да впечатлят журито със знания и идеи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *