Служител на Google – носител на наградата “Джон Атанасов”

0
Президентът на България Георги Първанов връчи голямата награда "Джон Атанасов" на Кузман Ганчев

Георги Първанов и Кузман Ганчев

Носител на наградата “Джон Атанасов” за 2011 г. е д-р Кузман Ганчев, съобщиха от пресцентъра на президентството. На церемония, състояла се на 4 октомври, за девети пореден път президентът Георги Първанов връчи наградата “Джон Атанасов” за постижения в развитието на информационното общество на името на известния учен от български произход и създател на първия цифров електронен компютър в света Джон Атанасов.

Президентът на България Георги Първанов връчи голямата награда "Джон Атанасов" на Кузман Ганчев
Георги Първанов и Кузман Ганчев

Д-р Кузман Ганчев е автор е на общо 22 научни публикации, излезли в над 300 престижни международни списания и в трудове на международни конференции. Член е на международни програмни комитети, има референции за дейността си от известни учени. През 2008/2009 г. е гостуващ научен сътрудник в Института по паралелна обработка на информацията на БАН, водил е курс на тема “Линейни модели в машинното самообучение” в Магистърската програма по изкуствен интелект на Факултета по математика и информатика на Софийския университет. През 2011 г. е в програмния комитет на семинара по “Извличане на информация и знания”, който се провежда в Хисаря. От есента на 2010 година е на работа в компанията Google.
Ганчев е автор на софтуерен пакет за машинно самообучение, който в момента се използва във фирмата Онтотекст, София, за анализ на биомедицински текст. Други подходи и конкретни системи, разработени от него или с негово участие, се използват в американските компании TrialPay Inc. и Bank of America. Един метод за намаляване на количеството машинна памет, необходимо при самообучение, предложен в негова статия от 2008 г., е намерил признание и се използва в компанията Yahoo! Inc.

Хараламби Хараламбиев получи грамотата за приложни проекти и разработки в областта на развитието на електронното управление и информационното общество в България. В последните години Хараламбиев ръководи центъра за приложни изследвания и разработки на фирма „Мусала Софт”. В рамките на центъра е оперативно отговорен за 4 иновативни проекта, които имат принос към развитието на определени аспекти от информационните технологии на национално и международно ниво. Благодарение на активната му дейност Мусала Софт получава наградата “Питагор” за 2010 г. на МОМН за “Успешно сътрудничество с научни и обществени организации.

Наградата “Джон Атанасов – за ученици” президентът Георги Първанов връчи на Румен Христов, който е носител на това отличие за 2008 г. и 2009 г. От 2007 г. Христов учи в Природо-математическата гимназия “Нанчо Попович” в Шумен. Сред отличията, които печели, са наградата на Шумен за ученик на годината в областта на природоматематическите науки за 2007 г., златен знак „За принос на младежкото иновационно и информационно общество“; златен медал на Международната олимпиада по математика в Тайланд, златен медал на Международната Жаутиковска Олимпиада по математика, физика и информатика, град Алмати, Казахстан, златен медал и второ място в крайното класиране на Международната олимпиада по информатика в Канада; златни медали на Младежката Балканска олимпиада по информатика, в Шумен, в Белград и в Бистрица (Румъния), където е и с най много точки в крайното класиране; сребърен медал на Международната олимпиада по информатика в Кайро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *