Скейтборд, айкидо, кендо и народна топка стават университетски специалности

Още четири вида спорт въвежда сред специалностите си Национална спортна академия „Васил Левски“ (НСА) от учебната 2019/2020 г. Това са скейтборд, айкидо, кендо и доджбол (народна топка), набиращи все по-голяма популярност сред младите хора. С тях общият брой на изучаваните в НСА спортове става 69.

Най-добрият спортен университет на България започна кандидатстудентската си кампания с участие в няколко образователни изложения в страната и чужбина, където предизвика интерес с разнообразието от възможности, които предоставя.

Освен треньор по вид спорт, НСА предлага и други перспективни професионални квалификации, сред които спортен аниматор, спортен мениджър, треньор по бойно-приложна физическа подготовка, треньор по адаптирана физическа активност, треньор по кондиционна подготовка, спортен коментатор, учител по физическо възпитание и кинезитерапевт.

При балообразуването кандидат-студентите имат право на избор – да използват оценката от матура или да държат изпит в Академията, за да постигнат по-висок резултат. Новият кандидатстудентски справочник ще бъде публикуван в  сайта на Национална спортна академия, а желаещите да имат печатното издание могат да го закупят  в книжарницата на Ректората (Студентски град) от началото на м. март.

Академията е безспорен лидер в спортното образование с уникалната си материална база. Освен кампуса в Студентски град, включващ открити и закрити спортни съоръжения и собствени общежития, студентите ползват плувен басейн в центъра на София, 3 планински и една морска учебна база. През пролетта ще завърши ремонтът на сградата на НСА на ул. „Гургулят“, която ще посрещне студентите с модернизирани кабинети и чисто нова Многофункционална зала.

В края на календарната 2018 г. Академичният съвет прие решение за преименуване на трите факултета на НСА съответно на Факултет „Спорт“, Факултет „Педагогика“ и Факултет „Обществено здраве, здравни грижи и туризъм“. Промяната бе инициирана по препоръка на Националната агенция по оценяване и акредитация.

Академията е сред малкото висши училища в България, които успяха изцяло да изпълнят план-приема си през миналата кампания. Основна причина за това е водещата позиция на НСА в рейтинговата система на университетите в професионално направление „Спорт“. Академията е сред водещите висши училища и в другите професионални направления – педагогика, обществено здраве и здравни грижи.

Дипломата за висше образование в образователно-квалификационните степени „Бакалавър“ и „Магистър“ на НСА е призната и дава шанс за реализация навсякъде по света. Статистиката показва, че около 80% от завършилите се реализират в своята специалност, а в Центъра за кариерно ориентиране към НСА ежедневно пристигат запитвания от работодатели, търсещи квалифицирани специалисти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *