Сирма Медия подкрепи софийска гимназия в Националния конкурс на младите физици

Издателството на мултимедийни знания Сирма Медия, което е част от Сирма Груп, подкрепи участието на отбора на Първа английска езикова гимназия в Националния конкурс на младите физици. Събитието, което е осмо подред, се проведе на 16 и 17 април в град Шумен, а Сирма Медия финансира изцяло участието на отбора. В отбора на Първа английска езикова гимназия взеха участие Момчил Найденов от 12 клас, Калоян Методиев от 10 клас, Боряна Хаджийска от 10 клас и Кристиян Кънчев, също от 10 клас. Отборът се класира на пето място, а един от учениците – Момчил Найденов – беше избран за член на националния отбор, който ще представя страната ни на международния конкурс на младите физици през месец юли в гр. Техеран, Иран. За останалите участници, явяването на конкурса беше изключително ценно като практически опит и в следващите години е напълно възможно някои от тях да бъдат включени в националния отбор.

„Много сме благодарни на Сирма Медия, че финансира изцяло участието ни в националния конкурс. Тази подкрепа показа на практика, че партньорството между образованието и бизнеса може да работи успешно. Доволен съм и от нивото на българския конкурс, което беше доста високо. Нашите ученици показват много добри познания по теоретичната част на физиката. На конкурса се явиха ученици, които са сред първенците на националната олимпиада по физика, а някои от тях са взимали участие и в международната олимпиада и са печелили медали. Мисля, че могат да се подобрят уменията за учениците за експериментална работа, но за тази цел е нужно да бъде закупено и съответното оборудване в училищата. В този ред на мисли, инициативата на Сирма Медия да оборудва кабинети по физика в елитни училища, е много добро начинание“ – заяви Никола Каравасилев, ръководител на отбора от Първа английска езикова гимназия.

Според него, за да се подобри нивото на конкурса, са нужни по-добро разгласяване, както и подобряване на експерименталните умения на учениците, което може да стане с повече практически дейности по време на часовете и школите по физика.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *