Седмокласничка остана без училище заради закрита паралелка

0

1Седмокласничка от София с бал 29.563 (при максимален 36) остана без училище. Тя е била класирана по първо желание в 14 СОУ в паралелка, която не е събрала достатъчно ученици и е била закрита. Това разказа началникът на Регионалния инспекторат по образование в София Ваня Кастрева.

Момичето не може да бъде прието никъде и на второ класиране. Тогава по наредба няма право да подаде заявление, в което да пренареди желаните училища. Тя може да направи това чак за третото класиране, което се извършва след подаване на нови заявления от кандидатстващите седмокласници, ако има свободни места.

Момичето и досега е учило в 14 СОУ в “Банишора” и е искало да продължи в същото училище. В същата паралелка са били класирани общо пет деца. Ако те не са я посочили като първо желание, имат шанс за класиране другаде, но ако и при тях това е било желание №1, трябва да чакат трето класиране.

Общо 17 са закритите паралелки на първо класиране в София. 11 от тях са профилирани, останалите – професионални. Децата, които са класирани, трябва да се запишат до 1 юли включително.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *