Седмокласници кандидатстват “на сляпо” заради новия софтуер на МОН

Новият софтуер, който използва тази година Министерството на образованието, доведе до пълен хаос при кандидатстването след 7-ми клас, сигнализираха родители в TrafficNews.bg. Преди дни излязоха резултатите от “малките матури” и вече на сайтовете на Регионалните инспекторати са статистиките от Националното външно оценяване. За разлика от предишни години обаче, сега таблицата съдържа резулатите от изпитите по български и математика, но липсва обобщена статистика от оценките от двата предмета, както и разпределение на момичета и момчета.

Това прави информацията безполезна, тъй като по този начин тя не може да бъде използвана от учениците и техните родители, за да подредят желанията си за съответна гимназия и паралелка.

“По този начин не можем да се ориентираме колко деца с по-висок бал има преди нас за мястото, където дъщеря ми иска да кандидатства и всички родители са бесни” коментира майка на седмокласничка.

Единственият ученик от Пловдив, събрал пълен брой 100 точки в двата изпита, е Атанас Бунтов от Математическата гимназия. 156 деца в областта имат над 90 точки по български, а 187 са със сбор от над 90 точки по математика. Шестицата от дипломата се равнява на 50 точки, тройката е равна на 15.

През септември 2016 г. бе приета нова наредба за оценяване. Според нея учениците не получават “качествени” оценки, а само “количествени”. Те нямат  “слаб” или “отличен”, а само 15 или 50 точки, които ще използват, за да кандидатстват в гимназии. Максималният бал е 500 точки, в който влизат оценките от изпитите по български и математика и бележките от балообразуващите предмети. Шестицата от дипломата се равнява на 50 точки, тройката е равна на 15.

Освен, че  кандидатстват на “сляпо” , другото притеснение на родителите е, че това “информационно” затъмнение е добра почва за корупционни практики.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *