Родителска среща в бар обединява популярните родители в темата за пълноценния живот на децата

0

Как и кога да заговорим за алкохола? Как да започнем темата за отговорната консумация пред нашите деца, без да изпаднем в крайности и пълно отрицание? Как да развием самочувствието им, така че да не се поддават на вредни влияния? – тези и много други въпроси коментираха Мира Иванова, Ваня Джаферович и актьорите Дария Симеонова, Гергана Стоянова и Васил Бинев по време на специалното събитие на спиритсБЪЛГАРИЯ. „Всеки родител има ключова роля в оформянето на светогледа на детето. Ценностите, откровените разговори и подготовката за различни ситуации, които придружават порастването, се случват в семейството и често предопределят избора на децата. Тази специална родителска среща отново ни показа колко важно е да бъдем откровени и да бъдем пример, който ще намери свое продължение“, коментира психологът на програмата Яна Алексиева, която дискутира темата с родителите през изминалата вечер.

„Подкрепата от популярни и успешни родители е изключително ценна за програмата – всеки един от нас има своя опит, най-важното е да пожелаем да го споделим. Насочването на енергията в подходящи занимания, развенчаването на митове, устояването на връстниците – тези теми не се обсъждат само днес, но и на всяка родителска среща, която е различно преживяване за родители и учители показва опитът ни за пета поредна година“, коментира Ралица Скорчева, председател на спиритсБЪЛГАРИЯ. Единствената по рода си програма в България ще продължи с провеждането на родителски срещи в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и малките градове в районите. Екипът на програмата предоставя възможност за всеки учител, който желае да направи самостоятелна родителска среща, да се възползва от предоставените материали в официалната платформа predi18.org и konsumirai-otgovorno.bg. Родителите от своя страна могат да открият Наръчника за родители и да се сдобият с добри идеи за провеждането на първия разговор с детето.

„Децата не спират да ни изненадват с въпроси. Най-важното е да се опитаме да им дадем подходящ отговор –  открийте го заедно, докато разговаряте. Понякога така може да научим повече по тема, която е толкова любопитна за децата“, разказва актриста Дария Симеонова.

„Предлагайте на децата си отговорности и знания, които да ги окуражават.Важно е да изградим вътрешна увереност в децата си – тогава те много по-трудно биха се поддали на чужди влияния или направили лош избор“, допълни актрисата Гергана Стоянова.

Съвети за поддържането на доверие в тийнейджърите сподели Мира Иванова, а Васил Бинев допълни колко важно е качествено прекараното време в динамичния свят на актьорите и техните деца. Спортът и хобитата като укрепващи мотивацията на децата бяха сред предложенията на Ваня Джаферович, който посъветва родителите да потърсят вдъхновяващи занимания за децата.

Програмата „Родителски срещи в бар: Малки разговори на големи теми“ е насочена към родители и учители на деца в четвърти клас. Инициативата на спиритсБЪЛГАРИЯ е подкрепена от МОН, РУО и ДАЗД.

Повече за програмата можете да научите на официалната платформа predi18.org и  konsumirai-otgovorno.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *