Рискове от приемане на алкохол при тийнейджърите

Ефектите от прекомерната употреба на алкохол в ранна юношеска и тийнейджърска възраст са въпрос, който занимава родителите и обществото от години. Какво може да се направи, за да се повиши осъзнатостта и информираността сред младото поколение, като по този начин се избегнат трайни последици върху физическото и психическото здраве на децата?

Някои решения са по-меки и на пръв поглед щадящи, като апелират за “по-приятелски” подход, изразяващ се в разговори вътре в семейството и образователните и възпитателни институции като училищата например. Други вярват, че разковничето е в контрола – освен да водят диалог, родители, училища и дори полицията трябва обединено да следят за спазването на правилата чрез редовна проверка. Най-възприетото средство за извършването ѝ са алкохолните дрегери, които могат да дефинират нивото на алкохол в организма на индивида във всеки един момент. 

Естествено, призивът към всички привърженици на контрола е да разчитат на по-неагресивни и доказано качествени варианти тестове като например предложенията за дрегер от Alcotester.bg. Така дори и един средностатистически родител, който няма никакъв предходен опит и познания как да борави с подобно устройство, ще получи разясненията и помощта, от която се нуждае в подобен деликатен момент. 

Съществува обаче и съвсем друга, коренно противоположна гледна точка. Вие сте либерален индивид и се чудите защо обществото превръща употребата на алкохол сред тийнейджърите в такъв голям проблем? Та нали всички сме били млади и сме пробвали някои неразумни неща, които за щастие не са имали трайни последици върху бъдещето ни, а са били просто етап на израстването? Да, тук ключовата фраза е “за щастие”, защото никой не може да предвиди с точност мащабите, които може да придобият наглед безобидните действия в хода на времето.

И така, кои са най-сериозните рискове, които могат да възникнат вследствие на честа употреба на алкохол от юношите? Най-основните се обособяват в следните три обхватни направления.

Алкохолът притъпява психологическите защити и може да подтикне към опасно поведение

За съжаление сериозен процент от инцидентите, в които участват тийнейджъри, са предизвикани от употреба на алкохол и наркотици. Съвременната им среда учи подрастващите, че да караш автомобил или мотор след като си изконсумирал няколко питиета е готино и гъзарско, а не опасно и безотговорно. 

Още повече че алкохолът всъщност е депресант и съчетан с определени личностни тенденции или недиагностицирани състояния, може да доведе дори и до самоубийство или да направи личността свръхагресивна и склонна да навреди на някой друг. 

Доказано е още, че тийнейджъри под влияние на алкохол са по-склонни да предприемат необмислени криминални дейности като дребни кражби или да имат по-освободено сексуално поведение, нехарактерно за тях при други обстоятелства. 

Алкохолът, който един средностатистически тийнейджър може да си позволи, често е некачествен и може да доведе до отравяне

Отравянията с алкохол също не са толкова рядко явление сред тийнейджърите, колкото би ни се искало. На този риск са изложени не само системно приемащите алкохолни напитки, но и лицата, които просто са се оказали в на грешното място в грешното време, придружени от лоша компания. Последиците зависят от това колко токсично е било питието, от количеството му, както и от бързината на реакцията и оказване на помощ.

Честата употреба на алкохол може да има значителни здравословни последици върху юношеския организъм

Тялото и органите на един тийнейджър все още не са достигнали пълна зрялост и са в процес на развитие, което може да бъде забавено или притъпено от алкохола. Една от най-уязвимите части е човешкият мозък, чиято фина настройка започва да привиква на такъв тип поведение и да го възприема за нормален и в по-късни етапи от живота. Друг засегнат орган, извън всякакво съмнение, е черният дроб, който, все още недоразвит, изпитва сериозни затруднения да обработи токсините и да ги изхвърли извън тялото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *