Ректорът на Техническия университет – София с приветствие към първокурсниците

0

Ректорът на Техническия университет проф. д.н. инж. Иван Кралов поздрави първокурсниците за направения избор да се обучават във водещото висше училище в областта на техническите науки у нас:

“Скъпи студенти – първокурсници,

За нас е огромна чест и радост да Ви приветстваме с избора да продължите образованието си в най-престижния, високотехнологичен и модерен технически университет в България и региона. В 77-годишната си история, Техническият университет – София е създал над 160 000 инженери, бил е, е, и ще бъде образователен, изследователски и трансферен център за съвременни технологии, знания и инженерни решения. Гордеем се, че нашият университет е добре разпознаваем, ще дава знания на много бъдещи поколения и с всяка година става все по-предпочитан сред младите хора. И има защо!

От тази година влизат четири нови специалности – „Интелигентни системи и изкуствен интелект“ – на български и английски език, „Киберсигурност“ и „Анализ на данни“. За специалността „Киберсигурност“ тази година над 10 души се бориха за едно място, а с най-висок бал приехме студенти в специалността – „Компютърно и софтуерно инженерство“. Не отстъпват по желание и висок бал специалности като „Автомобилна електроника“, „Авиационно инженерство“, „Информационни и софтуерни науки“, „Професионална педагогика“.

Високите критерии не отказаха вашите желания. Вашият избор, скъпи първокурсници, ще бъде богато възнаграден. Над 90 % от завършващите започват престижна и високоплатена работа, стават водещи инженери, изследователи, университетски преподаватели и ръководители. Струва си да положите усилия и да се изградите като инженери, които да прославят освен своите преподаватели в Техническия университет – София, но и постиженията на българската наука.

Нашият университет е сред водещите членове на Европейския технологичен университет. В него ще се обучавате и вие. Бъдещето ви очаква. Той ще стане конфедеративен университет към 2030 г. Част от вас ще се обучавате поне два семестъра в чуждестранен университет, използвайки върхова инфраструктура и изследователски капацитет, и ще получите европейска диплома. Залогът е голям, но си заслужава да бъдете достойни конкуренти на своите колеги от водещите европейски, американски и китайски университети.

Ще имате възможност и да останете да работите в нашия университет. Ние ценим своите кадри, при нас има приемственост, даваме възможност да вървите нагоре, да станете магистри, докторанти и наши преподаватели. Изграждаме Центрове за върхови постижения и компетентност, в които до момента са инвестирани над 110 млн. лева. Имаме над 40 лаборатории с върхово оборудване, а трима от първенците на нашите випуски останаха да работят в Националния център по мехатроника и чисти технологии – най-големият в страната. Значителна част от разработките ще бъдат и ваше дело, със защитена интелектуална собственост. Така ще творите наука, която веднага може да бъде приложена в конкретни инженерни решения.

Скъпи студенти, благодаря ви, че се присъединихте към нашето голямо семейство. Бъдете усмихнати, весели и неуморно преследвайте своите съкровени желания и усвоявайте знания – те са невероятна сила, която дава независимост. Бъдете горди като студенти в Техническия университет – София, станете успешни в бъдещите си професии, за да сте обичани от всички, които имат значение за Вас. И не забравяйте началото на студентския химн – „Да се веселим, докато сме млади“. Мечтайте и се стремете да осъществите мечтите си!

Ние, вашите преподаватели, ще бъдем винаги зад мечтите и желанията ви за творчески успехи, и ще се радваме на вашите постижения в живота.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *