Райчо Райчев: Бъдещето на космическия сектор е свързано с развитието на частни инициативи

Райчо РайчевРайчо Райчев е създател на програмата “Космически предизвикателства” и съосновател на Сдружение „Циолковски“. Работил е в Бразилската космическа програма и в Института за Космически изследвания и технологии. През 2010 г. става първият българин, участвал в технологичната програма “Singularity University” в NASA. От януари 2011 г. е национален представител за България в Космическия Консултативен Съвет към ООН.

В момента интересите му са насочени към създаване на високотехнологични и аерокосмически проекти, както и в областта на образованието.

Uchi.bg се свърза със създателя на “Space Challenges”, за да научи повече за проекта за стратосферна совалка в центъра на София, за предстоящите инициативи на програмата и за развитието на космическия сектор у нас.

Как решихте да проектирате стратосферна совалка?

Екипът ни работи по проекта вече 6 месеца. Проектираме и създаваме система, която ще революционизира достъпа до микрогравитация. Очакваме първите полети на совалката да бъдат реализирани до 1 година.

Изпратихте балони в стратосферата – каква беше целта?

Това бяха 4 успешни проекта за създаване на експерименти, които да изследват стратосферата. По време на полетите направихме и снимки на България от над 30 км. височина.

Какви други проекти подготвя програмата „Космически предизвикателства“?

Тази година в програмата имаме 4 различни проекта. Първият е за създаване на стратосферна совалка. Ако проектът е успешен ще създаде безпрецедентна възможност за изследователски дейности в микрогравитационна среда. Вторият – за създаване на екзоскелетна система – външна автоматизирана система, която би могла да помогне на хора с нарушени двигателни способности да водят пълноценен живот. Следват проекти за създаване на ново поколение сателитни системи и за визуализация на данни от реална космическа мисия.

Как се развиват космическите технологии в България?

Надявам се скоро България да стане член на Европейската космическа агенция. Това би помогнало за по-бързото развитие на аерокосмическия сектор. Вярвам, че бъдещето на космическия сектор е свързано с развитието на частни инициативи.

Какво мислят за тях чуждите експерти?

Нямам наблюдение над целия космически сектор в България и затова мога да коментирам този въпрос само по отношение на програма “Space Challenges”. До момента в програмата са взели участие десетки водещи технолози и учени от целия свят и всички те виждат възможности за бъдещо сътрудничество с нас. В продължение на последните 4 години успяхме да изградим мрежа от контакти и ментори, които да ни помагат за реализацията на проектите. Вярвам, че програмата ни се развива в правилна посока…

Интервю: Мария Иванова

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *