Първият технологичен образователен център за деца и младежи ще отвори врати в София

Технократи – най-новият технологичен образователен център за деца и младежи – ще представи дейността си с отворени работилници по време на фестивала на стара София – КвАРТал Фестивал в дните 16 и 17 септември.

Залагайки на ново поколение хардуеър и подход, Технократи използва естественото състояние на детския ум –  изобретателността, любопитството и въображението залагайки при обучението на децата на системата STEAM (science/наука; technology/технологии; engineering/инженерство; art/изкуство; math/математика). Ментори ще обучават децата и ще развиват потенциала им в две основни насоки – Роботика и Чиста енергия. Заниманията по роботика ще включват конструиране, изчисления, природни закони (съпротивление, верижна реакция и др.), сензори и създаване и програмиране на собствен робот. В отделеното време за чиста енергия децата ще имат възможността не само да правят научни експерименти за добиване на чиста енергия, но и да намерят отговор на много интересни въпроси като: какво е глобално затопляне или парников ефект, какви видове енергийни източници има (възобновяеми и невъзобновяеми) и какви са техните плюсове и минуси и др.

Работилницата на Технократи е на разположение на всички заинтересовани в празничния уикенд на квАРТал Фестивал – 16 и 17 септември – от 12 до 19 часа и може да бъде посетена свободно в арт коуъркинг пространство SOHO – на ул. Искър 4, етаж 2.

„Състоялите се до момента занятия с деца – в British School Of Sofia, в лятната академия на ‘Заедно в час’ и в летния лагер на Leader Academy ни показаха, че децата са изключително отворени да учат, импровизирайки чрез действие. Дори и с ограничени знания в сферата на роботиката и чистата енергия, за няколко часа те вникват в същината на процеса и до края на занятието се чувстват доста спокойни в работата си. А гордостта от бързо придобитото ново умение е огромна!“, казва един от основателите Ивайло Бонев.

В концепцията на образователния център Технократи е заложено убеждението, че запознавайки децата с новите технологии те не само ще открият нови хоризонти, но и ще постигнат три основни цели: Първо, децата се научават да работят в екип, второ, опознават по-добре себе си и своите силни страни, и трето, подготвят се не само да не се страхуват от новите технологии, но и да осъзнаят, че технологиите са средство, което може да отключи техния потенциал.

Очаква се скоро Технократи да заработи в собствено пространство – в предстоящия да бъде открит hackerspace център Резонатор – в бившите Тютюневи складове на ул. 20-ти април № 13.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *