Първите игри на български език за развитие на медийна грамотност са достъпни безплатно

0

Първите игри на тема медийна грамотност на български език за ученици в начален курс на обучение вече са достъпни на образователната платформа Envision*. Игрите са разработени от Коалиция за медийна грамотност в партньорство с Училища.бг и с подкрепата на Посолството на САЩ. Те са част от кампанията „Дни на медийна грамотност 2020“.

Създадени по модела на интерактивните уроци-тестове, чрез които учениците учат, докато се забавляват, игрите са съобразени с възрастта на децата между 7 и 10-годишна възраст. Всяка от тях развива и надгражда разбирането на децата за различните видове медии, медийно съдържание, начини и етични норми за комуникация, отговорно поведение онлайн. Въвеждат се понятия и ситуации, които децата трябва да разбират и разпознават, за да се ориентират в медийната среда. Уроците са придружени с разяснения, идеи и напътствия към преподавателите, така че да се подготвят максимално добре за провеждането им и продължат работа с учениците по зададените теми. Можете да ги намерите в секцията Уроци и презентации в директорията Ресурси на Gramoten.li.

Envision е платформа за активно участие на всеки ученик както в класната стая, така и дистанционно. От скоро Envision е с нова визия, а от 19 март (до края на извънредното положение във връзка с разпространението на Covid-19) модулът за дистанционно обучение е свободен за ползване. Можете да научите повече за възможностите и организацията на дистанционното обучение на Envision тук.

Кампанията „Дни на медийна грамотност“ се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, УНИЦЕФ България, Посолството на САЩ и Бюрото на Европейския парламент в България. Игрите за медийна грамотност са реализирани с финансовата подкрепа на Американското посолство в България.

Каним всички учители, които изпозлват игрите да ни изпратят тяхната обратна връзка на: info@gramoten.li

*  Кодове на игрите в Envision Play:
1. клас: 1021 | 2. клас: 2021 | 3. клас: 3021 | 4. клас: 4021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *