ПУ „Паисий Хилендарски“ откри департамент за квалификация на педагози

0

Департаментът за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти (ДКПРПС) на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ бе открит официално днес от ректора на висшето училище проф. д-р Запрян Козлуджов.

Сред останалите официални гости на церемонията бяха Наталия Михалевска – директор на Дирекция  „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН, Маргарита Бозова, директор на Националния център за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти – гр. Банкя, Юлиян Петров – председател на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, Надя Танева, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Пловдив, проф. д.п.н. Румяна Танкова, декан на Педагогическия факултет, зам.-ректорите доц. д-р Мария Стоянова и проф. д-р Христо Крушков, директори на образователни институции.

Проф. д-р Запрян Козлуджов припомни, че департаментът е създаден преди няколко месеца – на 21 ноември 2016 г., с решение на Академичния съвет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Създаването му е изцяло в синхрон с Наредба №12 от 01.09.2016 г. за Статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти. ДКПРПС е оторизиран, като специализирано основно звено на университета да извършва квалификацията на педагогическите специалисти и да провежда процедури за придобиване на професионално-квалификационни степени, каза още проф. Козлуджов.

Директорът на дирекция  „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН Наталия Михалевска сподели, че най-добрата формула за квалификация на педагогическите специалисти е съчетаването на аудиторни, практически и дистанционни занятия, каквито възможности ще предлага новият департамент на Пловдивския университет.

Михалевска сподели също, че към момента над 400 български учители в чужбина се нуждаят спешно от квалификация и че тя самата би им препоръчала да специализират в ПУ „Паисий Хилендарски“. За голяма част от тези преподаватели Пловдив е роден град – има пловдивски учители в Чикаго, Рим, Пекин, допълни Михалевска.

Ние обучаваме студенти и бъдещи учители. Департаментът ще ни даде възможност да бъдем с тях по време на тяхното продължаващо образование, каза днес на откриването деканът на Педагогическия факултет (ПФ) проф. д.п.н. Румяна Танкова. Тя припомни големия опит на факултета в сферата на продължаващото образование на педагозите. ПФ на ПУ „Паисий Хилендарски“ е участвал в 6 обществени поръчки на МОН по различни програми за квалификация на учители. В рамките на тези проекти, за три години Педагогическият факултет е обучил почти 10 хиляди учители от цялата страна. Имали сме успешно сътрудничество и с Асоциацията на българските училища в чужбина. Работихме и по проекта „По-добри учители, по-добро образование“, в който бяхме наставници на 100 учители и директори на училища и натрупахме много опит, каза още проф. Танкова.

Първоначално планираният от нас център за квалификация прерасна в департамент, сега мечтата ни е той да се утвърди като най-добрия в Южна България, каза пред присъстващите проф. Танкова.

От създаването на департамента през ноември 2016 г. до неговото официално откриване днес, 13 юни, сме подготвили 157 учебни програми за краткосрочни курсове за присъждане на квалификационни кредити. Това обяви директорът на Департамента за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти проф. д-р Галин Цоков, който е и зам.-декан на Педагогическия факултет. Той благодари на Съвета на ДКПРПС, в чийто състав влизат утвърдени преподаватели от различни специалности и факултети, за техния професионализъм при изготвяне на програмите.

Проф. Цоков сподели, че Департаментът за квалификация на ПУ „Паисий Хилендарски“ стартира съвместно обучение на учители с два американски университета – Колумбийския университет и Банк Стрийт Колидж ъф Едюкейшън. Проектът тъкмо започва и през есента ще продължи в няколко модула, обясни проф. Цоков.

След споразумение между трите висши училища предстои да започне и проект, по който преподаватели от двете американски образователни институции ще обучават в няколко програми. По едната от тях училищни директори и учители ще се запознаят с нови методи на преподаване, като е предвидена и подготовка на т. нар. „технологични училищни директори“.

Координатор на програмата е фондация „Америка за България“, която досега чрез тези организации изпращаше в САЩ български учители и училищни директори. Сега концепцията е променена и в следващите три години американски преподаватели ще идват в България, а Педагогическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ участва като водеща образователна институция. Във всяко обучение ще има наши преподаватели и удостоверенията ще бъдат издавани от нашия департамент, каза проф. д-р Галин Цоков. Той уточни, че до момента по проекта е имало само едно обучение в София за подготовка на обучители и за обучение за технологични директори.

Друга голяма организация, с която работи в сътрудничество новият Департамент за квалификация и професионално развитие на педагогическите специалисти, е UNICEF. На 20 юни предстои среща за предстоящо реализиране на програма за приобщаващо образование, съобразена с българските политики за приобщаване на децата към училище.

ДКПРПС изготвя и квалификационна програма за Държавната агенция за закрила на детето. Програмата е насочена към учителите, които трябва да се справят с тормоза в училище. Ще се извършва и супервизия на хората, които работят с деца. През есента предвиждаме да започне издаване на електронно списание към департамента. Сформираме и изследователски център, в който да обединим усилията на всички преподаватели, съобщи директорът на ДКПРПС проф. д-р Галин Цоков.

Той благодари на училищните директори, които са повярвали във възможностите на Педагогическия факултет и Департамента за квалификация на ПУ „Паисий Хилендарски“. На днешната церемония по откриване на ДКПРПС проф. Цоков раздаде удостоверенията на първите, които са преминали своите квалификационни курсове в департамента. Сред тях бяха работещите в ОУ „Яне Сандански“ – Пловдив, ЦДГ „Таня Савичева“ – Пловдив, ОУ „Драган Манчов“ – Пловдив, Ресурсен център – Пловдив и ОУ „Алеко Константинов“ – Пловдив, както и Милена Желязкова, директор на Второ основно училище „П.Р.Славейков“ – Стара Загора.

Информация за квалификационните програми на Департамента са публикувани на сайта на ПУ „Паисий Хилендарски“ на следния линк: https://uni-plovdiv.bg/pages/index/1196/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *