Прохождането на детето: играчките, които го учат да ходи

Прохождането на детето е важен елемент от неговото развитие през първата фаза на живота му. Ериксън я нарича “орално-сензорна” и като параметри залага времето от раждането до 18 месеца. Края на тази фаза съвпада с прохождането на детето. Обикновено то е придобило достатъчно физически умения и сила, може да седи, да пълзи и да се изправя преди да пристъпи към прохождането.

В периода на прохождане, детето вече е доста активно и е нужно да съобразим пространството край него, така че да го предпазим от евентуални наранявания. Освен обезопасяване на шкафове и чекмеджета е добре да помислим и за играчки, които да стимулират ходенето и да го превърнат в игра. Едни от предпочитаните играчки за този период са проходилките за бебе. На пазара има различни видове, според материала за изработка, функциите и подходяща възраст за ползване.

Проходилки за бебе – тип буталки. Навлязоха от доста години на пазара. С тях детето се движи, бутайки проходилката. Важно е да се знае, че този тип проходилки за бебе нямат обезопасяване отзад, детето не може да се отпусне или да седне, както е при другите видове. Затова е добре да се ползват, когато детето се изправя стабилно, ходи стабилно или с асистенция на възрастен. Обикновено се препоръчва ползването им да става след 8-9 месец, но зависи отново от физическите умения на детето.

Липсата на опора крие и предимства. Ходейки без опора, се избягва изкривяването на крачетата на детето. Също така някои от проходилките имат функцията да се регулира скоростта на проходилката. В началото, когато детето е по-нестабилно може да се зададе по-бавна скорост и с времето тя постепенно да се увеличава.

Отчетен е факта, че с тях бебето по-лесно се уморява, затова е заложено на образователни елементи или т.нар. интерактивно табло, което може да се ползва, когато детето почива, т.е. седнало е до проходилката. Имат игри за фина моторика, за цветове и форми.

Добре познати са дървените проходилки за бебе. Някои модели имат и дървени конструктури, което позволява на детето да играе с тях, дори и след като е проходило. Този тип проходилки могат да се ползват за един по-дълъг период от време. Първоначално детето може да играе само с конструктора, след това да ползва проходилката, а след като проходи да я ползва за игра. Не са обемни, в интересни цветове са.

Друг вариант на този тип проходилки за бебе са изработени от пластмаса. Имат батерии, което позволява игри със светлини и музика, дори детски мобилен телефон.

Стандартните проходилки за бебе са тези, при които поставяме детето да седне в проходилката и то се движи първоначално с изтласкване на крачетата, а впоследствие и като ходи. Подходящи са за по малки деца, могат да се ползват след навършване на 6 месеца. Разполагат с повече игрови елементи, така че да задържат вниманието на детето за по-дълго време. За разлика от буталките, тук детето може да редува ходене с почивка, докато е в проходилката. Не е необходима асистенция от възрастен и затова са удобни за семейства с повече деца или за семейство, в което родителите предпочитат да предоставят условия за самостоятелно придвижване на детето.

Друго важно предимство на този тип проходилки, е че предпазват детето от удряне в разни предмети в стаята. Все пак е добре да се регулира времето, което детето прекарва в проходилката, за да се избегне прекомерно натоварване на краката и оттам, и изкривяване.

Несъмнено етапът прохождане е изпълнен с доста предизвикателства както за бебето, така и за родителите. Добре е да се опитаме да го превърнем в едно вълнуващо преживяване, за да може детето ни да пристъпи в живота с доверие и любознателност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *