Професия в ИТ сигурността е сред най-перспективните, според проучвания

Ежегодните класации за трендовете в търсенето на кадри могат да послужат като отправна точка за тези, които не са сигурни в каква кариера искат да се развиват или пък дали желаната от тях е перспективна. От години подобни класации нареждат ИТ кариерите сред тези с най-голямо търсене и потенциал. По-специално, напоследък ръст отбелязва търсенето на специалисти по ИТ сигурност. Ето и най-важното за развитието в тази сфера.

Трендове

Според тазгодишния доклад “Бъдещето на работата” на Международния икономически форум, позицията “анализатори на информационната сигурност” (Information Security Analysts) се нарежда сред десетте работи, за които се предвижда сериозен ръст на търсенето до 2025.

Професионалната социална мрежа LinkedIn също изготвя ежегоден доклад за състоянието и бъдещето на работния пазар. За своя доклад за САЩ за 2020 LinkedIn също нарежда “специалист по киберсигурност” (Cybersecurity Specialist) сред професиите със солиден потенциал.

Идентичен доклад, но за Обединеното Кралство отбелязва пък бумът на търсене на специалисти по защита на данните (Data Protection Officer), което е свързано с въведената от ЕС политика за обработка и съхранение на лични данни GDPR.

Предимства

Всеобщо ясно е високото заплащане, което получават ИТ специалистите. И у нас професии свързани с информационните технологии, като софтуерни разработчици и уеб дизайнери са сред най-високоплатените позиции.

Перспективите за развитие в ИТ сферата, включително киберсигурността, също са атрактивни заради възможността за издигане до висши ръководни позиции или пък създаването на собствен бизнес.

Друго голямо предимство на подобен тип работа е, че обикновено тя може да се върши дистанционно, стига работодателят да няма други изисквания.

Тъй като работната среда е виртуална, обучението също може да се осъществи изцяло дистанционно. Това позволява на желаещите да се развиват в подобна професия да търсят и намират работа отвъд пределите на своята физическа локация.

Сфери на дейност

Къде могат да се реализират бъдещите специалисти по ИТ сигурност?

И тук възможностите са много тъй като вече почти всеки бизнес е зависим от информационните технологии под някаква форма.

Все пак най-голямо търсене има сред големите играчи, които съхраняват огромни обеми от данни както за своите клиенти, така и за собствените си бизнес дейности. Такива компании разчитат на собствени отдели по сигурност или на сътрудничество с фирми, които са специализирали в корпоративна ИТ сигурност за големи бизнеси.

Държавни институции, както и учреждения и бизнеси в сферата на медицината, технологията, сигурността, финансите и изкуствения интелект също имат нужда от най-високо ниво на сигурност за своите дигитални дейности.

Да не забравяме също така, че ИТ сигурността има и физически аспект като разработката и прилагането на решения за физическа защита на данни като например системи за контролиран достъп.

Компании

Виртуалните опити за злоупотреби с данни пораждат допълнителни усложнения поради сравнително високото ниво на анонимност в интернет и лесните начини за прикриване на следите. Затова и компании, които управляват чувствителни данни, особено когато става дума за търговски тайни, лични данни и финансови транзакции са и тези, които разчитат на строги мерки за опазване на сигурността на собствената информация и тази на клиенти.

Тех гиганти като Google, Facebook и Apple разполагат общо с милиарди потребители, което означава, че те обработват главозамайващи количества данни. В допълнение, тези компании трябва да защитават и собствените си бизнес дейности като алгоритми, вътрешни кибер системи, патенти, и др.

Растящият интерес към онлайн игрите също води до повишена нужда за сигурност, особено когато се отнася за игра с реални пари какъвто е случаят при залаганията. Популярната зала за онлайн покер PokerStars например разполага с екип от няколкостотин специалисти по сигурност. Те следят за сигурността в различни аспекти: от това да не се допускат ботове да играят вместо хора до поддръжка на системите за разплащания.

Други сфери, които бележат стабилен ръст на пазарно развитие и се нуждаят от специалисти по киберсигурност са онлайн банкирането и мобилните разплащания. Очаквано, когато се отнася за пари мерките за сигурност трябва да са на топ ниво. При финтех компаниите на пазара за финансови услуги се залага на много високо ниво на сигурност и криптиране, понякога еквивалентно на нивата на сигурност използвани за опазване на строго секретни държавни и военни тайни.

Знания

Стигнахме и до частта със знанията и уменията нужни за кариера в сферата на ИТ сигурността.

И тук, какъвто е трендът в много други модерни професии, експертите отбелязват, че работодателите желаят кандидати, които разполагат с микс от т. нар. “меки” и “твърди” умения (soft и hard skills). Тоест, освен практически умения в работата, успешните кандидати също така притежават умения като проактивност, гъвкавост и аналитично и критично мислене.

Какво точно се търси в кандидата е индивидуално за всяка компания и позиция, като подобни изисквания обикновено са включени в обявата за работа или на сайта на компанията, където се описва работната култура.

Относно техническите познания, предимство на ИТ сферата като цяло е, че тя е практически ориентирана и желаещите да се развиват в нея могат да придобият нужния опит дори и без диплома за висше образование. Платформи за онлайн обучение като Coursera, Udemy и edX предлагат достъпно обучение за тези, които желаят да направят първи стъпки в ИТ сигурността.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *