Просветният министър ще чете на децата в 117-та детска градина

Кампанията на Асоциация „Българска книга” (АБК) стартира официално в Международния ден на детската книга и ще приключи в Деня на книгата и авторското право – 23 април, като цели повишаване интереса към книгата и четенето с акцент – функционалната грамотност сред подрастващите.

Заместник-кметът по културата и образованието в Столична Община Мирослав Боршош даде официалния старт на “Походът на книгата” като се обърна към най-малките читатели: “Книгата е приятел, който ще ви съпътства през целия ви живот, ще ви подкрепя и ще преживеете незабравими моменти заедно”. Той допълни, че “Походът на книгите” стартира в много сложни времена, когато сме нападнати от мрачна бездуховност и даде рецептата за излизане от ситуацията: “Книгата е оръжието, което трябва да използваме, за да спечелим войната с бездуховността, за да спасим децата си и да ги водим към светлината”. В заключение той благодари на Асоциация “Българска книга” и на Столична библиотека и беше категоричен, че “Столична община винаги ще застава зад такива каузи”.

Мисията на организаторите на “Походът на книгите” е да се популяризира четенето сред децата и да се обърне специално внимание върху преодоляването на функционалната неграмотност сред подрастващите.

“Затова април е месецът на книгите”, каза председателят на Управителния съвет на Асоциация “Българска книга” Десислава Алексиева и честити празника на всички присъстващи. На родителите тя пожела “четящи деца, а на децата – четящи родители” и на свой ред благодари за подкрепата на Столична община, която всяка година е партньор в организацията на събитието.

Тази година в похода отново се включват известни личности, които ще четат на децата в цялата страна. В първия ден четенето на любими детски книги започна с приказката “Дивите лебеди” на Андерсен, чийто рожден ден е обявен за Празник на детската книга.

“Приключенията на Лукчо” чете известният телевизионен водещ Боби Лазаров, а към него с любими откъси от детски книги се присъединиха Ива Дойчинова, Владислава Тричкова и много други.

От днес в кампанията се включват известни политици и журналисти, а кметове ще четат в населените места в цялата страна.

На 5 април (вторник) от 9:3О часа министърът на образованието и науката акад. Николай Денков ще чете откъс от своя любима детска книга в детска градина 117 “Надежда”. Събитието ще се излъчи онлайн на страницата на Асоциация “Българска книга”.

 

Тази година на децата ще четат още: еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж” Мария Габриел, вицепрезидентът Илияна Йотова – патрон на събитието, председателят на Народното събрание Никола Минчев, зам.-председателите на Народното събрание Кристиан Вигенин и Росица Кирова, председателят на парламентарната комисия „Образование и наука” Ирена Анастасова и Веска Ненчева – член на комисията, зам.-председателят на парламентарната комисия „Бюджет и финанси” Венко Сабрутев, министърът на културата Атанас Атанасов, министърът на образованието акад. Николай Денков, зам.-кметът „Култура, образование, спорт и младежки дейности” на Столична община Мирослав Боршош и много други.

Зад каузата застават и знакови журналисти от българските медии, като списъкът на желаещите да се включат в каузата продължава да расте. Ето част от имената: Дими Стоянович, Ива Дойчинова,Николай Колев, Александра Гюзелева – Шани, Анна Ангелова, Боби Лазаров, Лиляна Боянова, Златимир Йовчев, Деси Стоянова и Александър Кадиев, Петя Дикова, Владислава Тричкова, Вероника Димитрова, Наталия Герджикова, Благой Цицелков, Георги Георгиев, Ева Костова, Мия Димитрова, Ивомира Пехливанова, Анна-Мария Конова, Глория Николова, Богдана Трифонова, Симеон Колев и др.

В следващия месец всички те ще застанат с книга в ръка на живо или онлайн и ще четат откъси любими свои творби на децата в училищата и детските градини. Към тях ще се присъединят кметове на общини и населени места, за да пренесат магията на детската книга и до най-отдалеченото кътче на страната.

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА НА “ПОХОДЪТ НА КНИГИТЕ”:

2 април, 14:00  часа – Премиера на новата книга с 16 приказки на Мирела Костадинова, с цветни илюстрации от Калин Николов – в салона на Арт къща „Куклите” (София, ул. “Цар Самуил” 34). Вход: Свободен!

2 април – В Световния ден на детската книга читалищна библиотека в с. Бутан инициира през целия месец април дарителска кампания на детски книги под мотото „Дари книга-спаси духовността”.

11 – 15 април – Арт къща „Куклите” организира поредица от срещи с автори на детски книги. Деца от подготвителна група до 4-и клас, от училищата 18 СУ “Уилям Гладстон” 48, ОУ “Йосиф Ковачев” и 81 СУ “Виктор Юго” ще се срещнат с писателите: Жени Костадинова – и детската й книга “ПИТА”/2021, Виолета Христова – и детската й книга “Малкият Рой”/2020, Мирела Костадинова – “Перце от сойка”/2021, Георги Атанасов “Азбука за момчета” и “Азбука за момчета”/2020, Юлия Дивизиева –”Заза и Фин” /2020, Маргаритка Благоева – “Приключенията на врабчето Незабравко”/2022.

12 април, 9:30 – Издателска къща „Знаци” и Румяна Емануилиду (издател и публицист) чете с деца от ДГ „Ханс К. Андерсен” в Регионална библиотека „П. Яворов” – Бургас, ИК „Знаци”.

12 април, 13:00 – Издателска къща „Знаци” представя: Светът през фотообектива на Стефан Диомов. Композиторът разказва за своите пътешествия и чете от книгата си „Белите и черни клавиши на моя живот” – в ОУ „Георги Бенковски” – Бургас.

13 април, 12:00 – издателство „Хермес” организира разговор за романите „Островът” и „Скитникът и синовете” на Александър Секулов – „Старопрестолна професионална гимназия по икономика” – В. Търново (ул. „Панарет Рашев” 24).

18 април – Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” – Шумен кани на литературно четене на детска книга „Фантазия”.

18 април, 13:00 – Дом на културата „Искър”, София, организира среща на учениците от II Д клас на 4 ОУ „Проф. Джон Атанасов” с писателката Петя Александрова.

20 април, 18:00 – издателство „Хермес” организира в Културен център „Тракарт” в Пловдив премиера на „Разказите на стария дъб. Приказки за българските владетели” от Богдана Кривошиева.

23 април – Международния ден на книгата и авторското право – библиотеката на „Нов български университет” пуска „на свобода” 50 книги, регистрирани в сайта на движението „Буккросинг”. Всеки ден от 18 до 21 април 2022 г. те ще започват своето пътешествие към нови читатели. Изданията ще бъдат разположени в буккросинг зоните на университета и библиотеката.

 

СЪБИТИЯТА НА БИБЛИОТЕКАТА ПРИ НЧ “ЗАРЯ-1911”:

2 – 20 април – Конкурс за детска рисунка на тема “Моят любим литературен герой”.

11 април – Първа среща с библиотеката – посещение на деца от ДГ “Първи юни” трета и четвърта група.

12 април – “Вълшебно приказно куфарче” пълно с подходящи за възрастта книги за първи клас от СУ “Св.Св. Кирил и Методий”.

13 април – “Библиотекар за един ден”. Запознаване с професията библиотекар на ученици  от 4-8 клас от СУ “Св.Св. Кирил и Методий”.

14 април – “Вълшебно приказно куфарче” подходящи за възрастта

книги за втори клас от СУ “Св. св. Кирил и Методий”.

15 април – Беседа за Лазаровден и Цветница в център “Карина” с. Бутан.

18 април – “Вълшебно приказно куфарче” с подходящи за възрастта книги за трети клас от СУ “Св. св. Кирил и Методий”.

19 април – Посещение в ДГ “Първи юни” – с. Бутан и четене на приказки във първа и втора група.

20 април – “Вълшебно приказно куфарче” подходящи за възрастта

книги за четвърти клас от СУ “Св. св. Кирил и Методий”.

21 април – Забавни игри в парка с участниците на Маратона. Връчване на грамоти и награди от конкурса за детска рисунка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *