Проект за превод на жестомимичен език в реално време спечели хакатона на Факултета по математика и информатика

0

Yettel бе партньор на събитието, а специалисти от Data Science екипа на телекома влязоха в ролята на ментори на отбора победител

 

Проект за превод на жестомимичен език в реално време стана победител на хакатона FMI {Codes}, организиран от Факултета по математика и информатика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В тазгодишното издание участваха близо 120 студенти, разпределени в 18 отбора. Всички те трябваше да разработят проект в рамките на предизвикателните 48 часа.

Идеята, която най-силно впечатли журито и заслужено спечели първото място, бе дело на шест момчета, избрали да нарекат отбора си с цветното име „Кокиче“ – Даниел Трополинов, Мартин Иванов, Петър Велков, Румен Михов, Доси Колев и Калоян Цветков. В ролята на техни ментори влязоха специалисти от Data Science екипа на Yettel, който бе партньор на събитието.

В отговор на темата на хакатона – „Code for Connection“, младежите избраха да приобщят общността на глухите хора към останалата част от обществото, като разработиха проект за платформа, която прави жестомимичен превод в реално време. За целта специално създаден софтуер транскрибира гласа в текст, конвертира го в жестомимични символи и го превръща във видео, което хората виждат на малкия екран. По този начин проектът би позволил изкуствено генериран образ да прави жестомимичен превод в реално време на всяко телевизионно предаване или на обществено събитие, например.

„В създаването на една такава платформа има не малко задачи, свързани с обработката и моделирането на данни. В това се състои и работата на Data Science отдела в Yettel. Радваме се, че успяхме да бъдем полезни на момчета в един толкова смислен и стойностен проект като техния“, коментира Христо Господинов, мениджър на Data Science екипа в телекома. Той заедно с колегата му Симеон Николов влязоха в ролята на ментори на отбор „Кокиче“, като ги консултираха както за техническата разработка, така и за структурирането на отделните етапи.

„Всеки отбор имаше право да избере компанията, която да бъде негов ментор. Момчетата избраха нас, защото те имаха експертиза в областта на програмирането, а ние – в работата с данни. Така успяхме да допълним техните знания по най-добрия възможен начин“, добавя и Симеон Николов.

Включването на хората с увреждания, или хората с различни възможности, както ги наричат в Yettel, е една от темите, по които телекомът активно работи. Сред най-отличителните му инициативи е програмата „Рамо до рамо“, която вече девет години подпомага професионалното развитие и социалната интеграция на хората с различни възможности. Участници в нея са и хора със слухови увреждания.

За да осигури за тях приемаща работна среда, компанията обучава менторите и ръководителите по програмата в основите на жестовия език. В допълнение осигурява за всички свои служители и достъп до онлайн библиотека с обучителни видеа, с помощта на които да поставят основите или да надградят познанията си по жестовия език.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *